Читај ми!

Туризам без алкохола и бикинија

Главни ослонац египатске економије - туризам, може бити угрожен, ако на власт дође странка салафиста. Многи Египћани страхују да би будућност земље у том случају била обликована према строгим исламским правилима понашања, без алкохола, бикинија и мешовитих плажа.

Египћани обележавају прву годишњицу од рушења председника Хоснија Мубарака, али их се мали број одазвао позиву да протестима изврше притисак на војску да што пре преда власт. У међувремену су одржани први слободни парламентарни избори, на којима су надмоћно победиле исламистичке странке.

Највише посланичких места освојила је странка Муслиманско братство, а следи је странка салафиста. Још се не зна да ли ће две странке постати коалициони партнери.

Многи су се уплашили да би будућност земље, са салафистима у влади, била обликована према строгим исламским правилима понашања. То би посебно лоше утицало на главни ослонац египатске економије - туризам.

Због арапског пролећа, прошлогодишње туристичко лето је у египатску државну касу донело четири милијарде долара мање, што је пад за 30 одсто у односу на сезону пре побуне и свргавања Хоснија Мубарака.

Толико је мањи био и број туриста. Због странке салафиста тај губитак би могао да буде још већи. Тврди исламисти наговештавају да су за забрану алкохола, бикинија и мешовитих плажа.

"Туризам нису само алкохол и бикини. Ја поштујем обичаје земље коју посећујем. Зашто би онда неко код нас правио проблем око тога да ли ће девојка носити бикини на плажи. Немојте ми рећи да то заслужује толику пажњу", рекао је Јусри Хамад из Салафистичке странка Светла.

Економисти кажу да заслужују, јер земљи ове године треба око 11 милијарди долара страних прихода да избегне дужничку кризу, а туризам је, уз Суецки канал, доносио највеће приходе.

Заштита туризма

Наши туристички радници не верују да би туризам у Египту могао да претрпи драстичне промене.

Бранко Веладиновић из "Контики травел" каже да је за туристичке раднике у тој земљи туризам веома важан и да су они зато против било каквих рестрикција у понашању гостију.

Странка Муслиманско братство, која је освојила највише гласова на парламентарним изборима, у складу са својим исламистичким ставовима исто се мршти на алкохол и бикини, али каже да не намерава да их забрани у туристичким подручјима.

Штавише, обећава да ће заштити туризам, што умирује египатске туристичке раднике.

"Оптимиста сам да ћемо, уз политичку стабилност, превазићи тренутно стање у туризму", рекао је председник Синдиката туристичких водича Мухамед Гариб.

Следећих недеља видеће се у ком правцу ће поћи Египат. Многи познаваоци верују да се политички и верски концепти две победничке исламистичке странке разликују довољно да коалиционог договора не буде.

Али нова влада пре свега мора да оживи економију, а туризам је главни ослонац за економску стабилност.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи