Читај ми!

Европа не да интернет

Масовни протести одржани широм Европе против усвајања споразума о борби против интернет пиратерије АКТА. Међународни споразум усвојиле 22 земље ЕУ, пет против, међу њима и Немачка која је суспендовала ратификацију.

Више десетина хиљада људи изашло је данас на улице бројних европских градова како би, упркос хладноћи, протестовали против споразума о заштити ауторских права на Интернету (АКТА), који ће, како сматрају, ограничити слободу коришћења мреже и повећати могућности контроле грађана.

Међу првима су се окупили критичари овог споразума у литванској престоници Вилњусу, где је са натписима "Стоп АКТА" испред зграде владе протестовало неколико хиљада људи.

У Немачкој су протести против овог споразума окупили 41.000 људи, а највећи скупови одржани су у Минхену и Берлину, где су поједини демонстранти преко уста симболично имали залепљен селотејп, јавила је агенција Франс прес.

Један од већих скупова одржан је у Софији, где је у протестној шетњи поред зграда владе учествовало око 4.000 људи, који су узвикивали "Не АКТА" и "Мафија", оптужујући владу да је тајно потписала споразум, без консултовања јавности.

На Староградском тргу у Прагу протестовало је неколико стотина људи, а толико противника овог споразума окупило се и у другом по величини чешком граду Брну, од којих су поједини носили транспаренте на којима је писало "АКТА је сајбер фашизам".

"Доле цензура Великог брата" један је од натписа који су могли да се виде у Варшави, где се испред председничке палате окупило око 150 људи.

Против споразума је протестовало и неколико стотина Парижана, од којих су многи, као и учесници скупова у другим градовима, носили маске са стилизованим ликом Гаја Фокса, чувеног завереника против енглеског краља Џејмса 1605. године, које су постале популаран реквизит бројних антикапиталистичких протеста.

Неколико стотина људи протестовало је и у више хрватских градова - Загребу, Ријеци, Сплиту, Пули и Осијеку, позивајући владу да не приступи споразуму који, како сматрају, крши основна права корисника Интернета.

Ван европског континента, дану протеста против споразума АКТА придружили су се становници четири града у САД, укључујући Њујорк, три града у Канади, и по један у Аустралији и Мексику.

Споразум против фалсификовања и пиратерије на Интернету крајем јануара потписале су 22 земље чланице Европске уније, изузев Летоније, Пољске, Чешке, Словачке и Немачке, и још десет земаља, укључујући САД, али је његова ратификација, због све већег броја оних који га критикују, у многим земљама под знаком питања.

Европски парламент ће се о спорном споразуму изјашњавати у јуну, а ако га усвоји, следи ратификација у националним парламентима земаља потписница.

Да би споразум ступио на снагу потребно је да га рафитикује шест држава.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи