Читај ми!

Кина, крај бескрајних говора

Градоначелник Гуангџуа, мегалополиса на југу Кине, предлаже да се обраћања функционера законски ограниче, пошто једнолична излагања често умеју да успавају публику. Кинески званичници, ипак, не могу да се пореде са опсежношћу неких светских лидера. Фидел Кастро је пред Генералном скупштином УН говорио четири и по сата.

Власти кинеског града Гуангџуа намеравају да ограниче говоре локалних званичника који пречесто умеју да се одуже у бесконачност.

Градоначелник овог мегалополиса на југу Кине Ван Ћинглианг предложио је да се на важним скуповима излагања високих градских функционера ограниче на максимум 60 минута, а да током мање важних састанака могу да трају највише 30 минута.

"И сам сам дао пример одржавши говор за 58 минута", рекао је први човек Гуангџуа.

Бесконачна излагања званичника, изговорена једноличним тоном, неретко доводе аудиторијум у поспано стање.

Шеф пољопривредног бироа Гуангџуа Танг Џинхуа каже да се у већини случајева политичари у веома досадном и заморном тону обраћају окупљенима.

У једном коментару, објављеном 2009. године, државни лист Глобал тајмс жалио се на одсуство харизме код кинеских званичника, упитавши: "зашто говори у Кини морају да буду тако досадни?".

"Разлог томе је недостатак вежбе у школама. Најгоре од свега што је званична техника обраћања - седећи уштогљено, звучећи озбиљно и досадно - постала општеприхваћена широм земље", пише Глобал тајмс.

У истом чланку даље се наводи да кинески политичари "пате" од недостатка харизме.

Гадафи, Кастро, Ататурк...

Међутим, ни многи светски политичари, који су били препознатљиви управо по харизми, нису били ништа мање опсежни у својим говорима. 

Један од таквих говора било је 96 минута дуго обраћање бившег либијског вође Муамера Гадафија пред Генералном скупштином Уједињених нација 2009. године.

Гадафи се у говору дотакао разних тема, од пропуста Савета безбедности до теорија да је свињски грип развијен у војне сврхе.

Упркос чињеници да је трајао више од сат и по времена Гадафијев говор није ни приближно дугачак као обраћање бившег кубанског вође Фидела Кастра пред истим телом.

Кастров говор, "Одустајање од империјализма и колонијализма", најдужи је икада изведен пред Генералном скупштином УН, а трајао је четири сата и 29 минута.

Међутим, кубанском лидеру то, ипак, није било најдуже обраћање. Познат је његов говор на Конгресу Комунистиле партије Кубе, који је трајао седам сати и 10 минута.

Учесници седнице Савета безбедности УН 1957. године су, најблаже речено, имали о чему да причају после излагања индијског политичара Кришне Менона, који је бранио позицију своје земље према Кашмиру скоро осам сати.

Совјетски лидери такође су били познати по својим екстремно дугачким говорима у којима су износили економске, политичке, културне и политичке погледе, предвиђања и планове за наредних десет година.

Апсолутни рекордер у дужини излагања, ако се не рачунају паузе, свакако је бивши турски председник Мустафа Кемал Ататурк.

Оснивач модерне турске државе одржао је, најблаже речено, епски говор 1927. године. Минути се више нису бројали пошто је током шест дана причао више од 36 сати.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи