Читај ми!

Доживотна робија за Уку

Косовски Албанац Арид Ука, који је у марту прошле године на франкфуртском аеродрому убио двојицу америчких војника, осуђен на доживотну робију. Истрага сматра да је Ука био усамљени појединац, под утицајем џихадистичке пропаганде са Интернета.

Албанац са Косова Арид Ука, који је у марту прошле године на аеродрому у Франкфурту убио двојицу америчких војника, осуђен је на доживотну робију. 

Виши земаљски суд у Франкфурту је Уки изрекао казну доживотне робије за два убиства и три покушаја убиства и при том утврдио посебну тежину кривице, за овај први исламистички терористички акт на територији Немачке.

Посебна тежина кривице значи да Ука, практично, неће моћи да после 15. година робије затражи слободу.

Суд сматра доказаним да је овај млади косовски Албанац убио двојицу америчких војника, још двојицу ранио, а када је на петог покушао да пуца, заказало му је оружје.

Током судског процеса Ука, који је на почетку признао злочин, дистанцирао се од тог дела и рекао да је муслиманима дозвољено да се бране, уколико би били лично нападнути.

''Оно што сам ја урадио, наравно, није дозвољено'', рекао је Ука током суђења на питање да ли је у његовој религији дозвољено убити.

Државно тужилаштво теретило је младог косовског Албанца да је убио и ранио америчке војнике, зато што су били припадници ИСАФ мисије у Авганистану.

Ука је на аердрому у Франкфурту, граду у коме је одрастао, наоружан пиштољем и ножевима, прво 2. марта прошле године замолио за цигарету једног војника и питао куда иду, а када му је потврђено да је у питању Авганистан, пуцао им је у главу, утврдила је истрага.

Годину дана пре убиства војника, Ука је на Интернету дискутовао о исламски мотивисаним нападима, показује седам кратких ''интернет-чет'' протокола, који су током суђења представљени пред Вишим земаљским судом у Франкфурту.

Истрага сматра да је Ука био усамљени појединац, под утицајем џихадистичке пропаганде са интернета.

Напад косовског Албанца изазвао је бројне коментаре о новом типу усамљених, на интернету активних исламских терориста, који се, како кажу експерти, тешко могу открити.

За Уку се каже да је био носилац наде у својој породици, за коју се наглашава да је предана исламу, али не и радикална, као и да је он био много више под утицајем исламистичке пропаганде преко интернета, него што је то до сада било познато.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи