Читај ми!

Замрзнута Венеција

Веома ниске температуре довеле до смрзавања канала у Венецији, први пут у последњих 27 година. Италија се као и цела Европа суочава са леденим температурама.

Као и већи део Европе, и Италија се суочава са леденим температурама, које су довеле до смрзавања канала у Венецији, први пут у последњих 27 година.

Последње смрзавање забележено је 1985. године, тако да је то и за туристе права ледена атракција.

Веома хладно време могло би да угрози и познати венецијански Карневал, који се одржава крајем месеца, а припреме се већ отежано одвијају.

Пре три дана забележена је температура од -10 степени.

Осим Венецијом, пловидба је онемогућена и Дунавом. Због леда, пловидба главном речном трговинском саобраћајницом Европе обустављена је у неколико земаља.

После ледене ноћи, у којој су температуре пале и до минус 30, замрзнуто је готово свих 1000 километара Дунавског тока. Реком плове само ледоломци, док је десетине бродова заробљено у лукама.

У селима на истоку Румуније, угрожено је више од 60.000 људи. После нових снежних падавина, сметови су достигли и 7 метара.

Дунав је смрзнут готово целом дужином и кроз Бугарску. На појединим местима површина реке се не види од ледених плоча. Црноморске луке Варна и Бургас су затворене.

Бугарска упозорава Грчку и Турску на могуће велике поплаве, јер Арда и Марица прете изливањем.

Слично је и у Аустрији, Немачкој, Француској... На далеком истоку Русије, температура је минус 50, а први пут у последње 3 деценије - повшина Азовског мора је под ледом.