Читај ми!

Тибетанци оплакују свештеника

Тело тибетанског свештеника који се запалио у знак протеста због кинеске владавине изложено је у округу Дари у северозападној Кини. То је трећи случај самоспаљивања у протеклих десет дана.

Петнаести случај самоспаљивања у знак протеста због кинеске владавине на Тибету обележен је у североисточној Кини изношењем посмртних остатака тибетанског свештеника који се јуче запалио, јавља Радио Слободна Азија.

Амерички радио навео је да је стотине Тибетанаца приморало полицију да им преда посмртне остатке 42-огодишњег свештеника и да су га онда пронели кроз улице у округу Дари, у провинцији Чингај.

Свештеник је умро јуче пошто је попио керозин и полио га по свом телу. Према наводима радија, тело свештеника "експлодирало је и распало се на више делова" пре него што га је полиција однела.

Још два мушкарца запалила су се у петак у тибетанској провинцији Сечуан, што је потврдила и кинеска државна новинска агенција Синхуа.

Верује се да је најмање 15 свештеника, опатица и бивших свештенка себе спалило у последњих годину дана. Већина њих је то урадило тражећи слободу за Тибет и повратак њиховог духовног вође далај-ламе, који је побегао у Индију после неуспеле побуне против кинеске власти 1959. године.

Већина случајева самоспаљивања догодила се у традиционално тибетанским областима у провинцији Сечуан где је било средиште опозиције централним властима.

Група "Слободни Тибет" са седиштем у Лондону саопштила је да је један од људи који се спалио у петак протестовао због строге кинеске контроле живота и културе Тибетанаца.

Кинеска агенција Синхуа потврдила је смрт свештеника у недељу и навела да је његово тело враћено рођацима да би могла да се обави традиционална сахрана.

У Пекингу сматрају да је Тибет историјски део њене територије, али многи Тибетанци кажу да је та област у Хималајима била практично независна већи део тог времена.

Кина стално оптужује присталице далај-ламе да охрабрују чинове као што је самоспаљивање да би се показало противљење кинеској влади, док далај-лама и представници тибетанске владе у изгнанству истичу да се противе свакој врсти насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи