Читај ми!

Зимска понуда лесковачких повртара

И у години са лошим временским условима, као што је била ова, за велике повртаре у лесковачком крају, чини се, зиме нема. Децембар је, а у многим пластеницима се бере поврће. Понуда на зеленој пијаци је богата, а цене поврћа исте као на почетку сезоне.

Захваљујући савременој производњи и упорности повртара, свежег поврћа на пијачним тезгама у Лесковцу има 365 дана. Децембарска понуда богата као летос и цене су исте. Краставац и цвекла коштају 80 динара, паприке су од 100 до 200 динара за килограм, парадајз је од 80 до 120 динара. Kупус се плаћа 25 динара, а ротквице и млади лук 30. Радним данима више је продаваца него купаца. О томе кажу:

- Продајем ли ја робу 3 дана није то посао, једино субота.Суботом не могу да кажем, субота је субота, значи више народа, више људи, продаја иде.

- Паприка је већ при крају, људи се намирили сви.То је за пржење, тако испече неко мало.

- Гледам робу, а цену одређује продавац,з начи не погађам се, али тражим квалитет.

- Свега има, да вам кажем, и повољне су и цене. Сељаци мора да раде и да зараде нешто.

У пластеницима земљорадничке задруге "Зелена звезда", у Винарцу код Лесковца, пуне руке посла.Тек креће берба зелене салате. Путерица слаткастог укуса доносила је и слатку зараду. До пре неколико година, наша салата била је доминантна на европском тржишту, па је због тога производња удвостручена.

Ђорђе Мицић, директор Земљорадничке задруге "Зелена звезда" у Винарцу, додаје: "Тренутна цена салате је неких двадесетак динара, рецимо да није лоше. Салата у извоз нам креће нешто касније. Kад се јави мало већа понуда робе, онда крећемо са извозом за Румунију."

На 2 хектара, удружене две породице, у сезони произведу 300 тона поврћа. Осам пута већу количину краставаца, купуса, парадајза, паприка откупе од 40-так коопераната. Имају савремену механизацију, линију за сортирање и паковање робе, за сетву. Све што произведу, углавном заврши на домаћем тржишту.

Ђорђе Мицић, директор Земљорадничке задруге "Зелена звезда" у Винарцу, објашњава: "Пре почетка саме сезоне правимо неке планове ко и шта да производи, шта ћемо ми да производимо као задруга, шта ће да производе кооперанти да не би дошло до неких вишкова робе.Температуре су биле превисоке овог лета, тако да смо имали нешто мањка робе и мало лошијег квалитета."

Гужве се на лесковачкој зеленој пијаци тек очекују. Ваља све на време купити и припремити за Светог Николу, најчешћу крсну славу у земљи. Од пијаце креће набавка и у време новогодишњих и божићних празника.

 

среда, 10. децембар 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом