уторак, 04.11.2025, 13:16 -> 15:28
Kако припремити воћњаке пред зиму
Златиборски округ са 24 хиљаде хектара под воћем, уз Шумадијски округ, званично има највеће површине под засадима. Иако познат као малинарски крај, у воћњацима је најзаступљенија шљива. Година на измаку била је неповољна за воћаре. Проверавали смо како се припремају за зиму и наредну сезону.
У шљивицима у ужичком крају још понеки лист после сезоне у којој су преживели касни мраз, сушу, рани снег и углавном остали без рода. Зато их, после свега, кажу стручњаци, за зиму треба добро припремити.
Миленко Гавриловић, Пољопривредна стручна саветодавна служба Ужице, каже: "Редовна мера коју воћари добро знају, а то је такозвано плаво прскање које има за циљ дезинфекцију воћних стабала, јер приликом опадања листа на гранама и гранчицама остају ожиљци привремени који су као отворена рана за пролазак неких штетних организама, првенствено бактеријских и неких гљивичних обољења."
Посебне ране у воћњацима оставио је рани, тежак снег, који је у вишим пределима пао и пола метра па та стабла траже посебну бригу како би преживела до следеће године.
Миленко Гавриловић, додаје: "Резидбу тих поломљених грана, а с обзиром на то да остају ту тако велики резови, потребно је, поред тога што се изврши плаво прскање, и те ране затворити. Дакле, не могу тако лако и природно да зарасту, без неке интервенције воћара тако да, ако остану отворене ране, то стабло ће сигурно да се суши у догледно време и потребно је да се неким фито балзамом прекрију, прво плаво прскање па онда фитобалзам."
У крају међу шљивама, са више од 8 200 хектара шљивика ,уз све мере, воћари се надају да ће им и временске прилике коначно ићи бар мало на руку.
Коментари