Читај ми!

Сетва пшенице у шабачком крају

Пшеницом ће ове јесени у шабачком крају бити посејане веће површине него лане. Разлог томе је, кажу пољопривредници, суша која је знатно умањила принос кукуруза и других култура.

У атару Дреновца једни сеју а други припремају земљиште за један од најважнијих јесењих послова у пољу. Милоје Милутиновић, на четири хехтара, посејаће озима жита, највише пшенице.

Милоје Милутиновић из Дреновца, каже: "Сејемо тритикала хектар, сејемо зоби и јечма седамдесет, то је за наше потребе. Ђубриво смо затањирали, и то је готово. Иде ваљање ваљком, поравнамо, и ништа не дирамо после. Семе је наше, нисмо могли да купимо."

Неколико парцела даље, Жељко Милутиновић земљиште припрема за сетву. Уз примену пуне агротехнике, увећаће површине под пшеницом.

Жељко Милутиновић из Дреновца, додаје: "Ове године ћу повећати једно пет хектара пшенице више, а смањићу кукуруза, због суше. Опет пшенице нешто буде, од зиме ухвати мало влаге. Ђубриво сам узео, и семена сам узео, можда ће ми нешто мало зафалити семена. Не штедите на улогу? 200 кг идемо 6:24:12 по хектару, то је препорука ПССС Шабац, радили смо анализу земљишта.''

Климатске промене мењају сетвену струкутру. Пшеницом ће у шабачком крају бити засејано 25% више парцела него лане.

Дарко Симић ПССС Шабац, објашњава: "То је увек била стигурнија производња у односу на окопавине. Тако да се ове године произвођачи орпедељују у сетвеној структури за већи проценат удела озимих стрних жита. Ова година је била јако чудна и тешка што се тиче кукуруза, сунцокрета и соје. Тако да се увек произвођачи воде претходном годином. Ако је била добитна, што се тиче приноса и квалитета, они се опредељују увек да у сетвеној структури буде нешто мало више стрних жита.''

Струка препоручује куповину сертификованог семена за које држава даје субвенцију. Озима жита, шабачки пољопривредници већ су посејали на више од 50% планираних површина.

 

петак, 24. октобар 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом