Читај ми!

Вађење и прерада шећерне репе

У току је вађење и прерада шећерне репе, која ће са око 31 000 хектара бити прерађена у три шећеране: Врбасу, Пећинцима и Црвенки. Очекује се производња од око 270.000 тона шећера, а од чега би око 50 000 тона могло да се извезе, углавном у земље ЦЕФТЕ.

Све што се током дана извади са њива у околини Бачког Доброг Поља, превезе се у шећерану у Врбасу. Tо је за произвођаче важно јер са чекањем на призмама репа не губи на тежини. У Пословном центру ПИK-а Бечеј у овом селу наводе да ће се, ако не буде јаких киша, на њиви радити до почетка децембра.

Љубомир Мијушковић, Пословни центар ПИK-а "Бечеј" у Бачком Добром Пољу, kaže: "Под шећерном репом имамо 1045 хектара ове године. Нека дневна динамика радова је ту око 20 до 25 хектара, у зависности од услова и у зависности од ситуације. Оно што је до нас, ми треба да предупредимо да урадимо. Не можемо баш да утичемо на услове, али за сад нема влаге, нема блата, тако да ово вађење иде заиста без проблема у овом моменту."

У шећерани у Врбасу пуни камиони са шећерном репом стижу из минута у минут. Приноси се, у зависности од локалитета, крећу од 35 до 80 тона по хектару. У овој шећерани очекују да ће до краја сезоне откупити око 800 000 тона шећерне репе, а за сад су проценти шећера у корену изнад просека.

Раде Миљевић, директор сировинског сектора шећеране Врбас, додаје: "Дигестија је 16,45, а нечистоће око 10,12 тако да стварно за овај период и за ово доба године су резултати добри. Фабрика је у Врбасу за ову сезону реконструисана, она треба да реже 8 хиљада тона на дан, што је неких 300 камиона на дан. Ми планирамо откуп на терену и логистику тако да подмирујемо потребе фабрике. Што се тиче произвођача, не морају да брину, сва репа коју буду произвели биће довежена и откупљена."

Kао и предходних година, чим почне кампања, сировински сектори шећерана почињу уговарање производње за наредну годину. У шећерани Врбас наводе да ће услови бити исти као и ове године, 45 евра за тону шећерне репе, а ратари који одлуче да потпишу уговор добиће и финансијски аванс.

 

 

среда, 01. октобар 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом