Читај ми!

Берба грожђа у Топoли

Прошле године у Србији је убрано око 130.000 тона грожђа, са просечним приносом од осам тона по хектару. Под виновом лозом је око 20.000 хектара, са којих се произведе око 30 милиона литара вина годишње. У Тополском крају, познатом по производњи грожђа, на парцелама које је захватио пролећни мраз, приноси су мањи. У виноградима који су га избегли, одличан род и квалитет.

Заплавели се виногради подно Опленца,чокоти отежали од обилог рода. Kод Станковића из Винче, засади "под конац". Добро земљиште и положај винограда, најквалитетније саднице хамурга, сунце и доста рада, дали су између 10 и 12 тона по хектару, дупло више него лане.

Дарко Станковић - Винча код Тополе, каже: "Ове године смо срећом избегли тај мраз, избегли смо град на овом терену. Суша ајде, ђене ђене, и трентно смо задовољни. Види се по боји њему да је баш онако сладак, и време му сад одговара. Ноћ је хладна, дан топао, тако да је зрење баш онако једначито."

Већи је принос, али је цена од евра по килограму, за 50 одсто нижа од прошлогодишње. Станковићи су се изборили квалитетом, да им купци долазе на праг.

Мирослав Станковић- Винча код Тополе, додаје: "Све што се преко дана убере долази у хладњачу, и увече или током ноћи или ујутру, иде ка купцима роба."

У Тополи је под воћем, највише под јабуком, око 6.000 хектара. Под виноградима 1000. Чак деведсет одсто рода раније је ишло у Русију. Данас у земље ЦЕФТЕ, а отварају се и нова тржишта.

Драган Јовановић, председник СО Топола, обцашњава: "Ми покушавамо сада са државом за поједине воћне врсте, као што је јабука, да се отворе нови канали, пре свега ка Арапским зремљама. Нешто сарађујемо са Уједињеним Арапским Емиратима. Сад је велика шанса Египат."

Уз подстицаје државе и локалне самуправе, подижу се нови засади, отварају винарије. То је и велика шанса за државу у којој је, поред малих, и 120 произвођача са ознаком географског порекла. У крају у коме је 1903. године основана прва виноградарска задруга у Србији, Венчачка, потомци задругара и данас имају светски квалитет грожђа и вина.

Божидар Александровић, власник винарије "Винарија Александровић", kaže: "20 % своје производње извозимо, од Јапана, Хонг Kонга, Kине, западне Европе, па све до Америке. 80% се продаје на домаћем тржишту."

Поред великих у "Српској Тоскани", још тридесетак мањих винарија. Србија је данас, оцењују, препознатљива винска дестинација која би годишњу производњу од тридесетак милиона литара могла да дуплира, јер је увоз вина готово дупло већи од извоза.

 

понедељак, 29. септембар 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом