У чему је тајна лемешког кулена?

Специјалитет сомборског краја, Лемешки кулен, надалеко је познат по свом богатом укусу и јединственој рецептури. Прави се од свињског меса и црвене млевене паприке, која даје посебну љуткасту арому, а дуго време зрења производа даје завршни укус. Због своје специфичности Лемешки кулен има и свој фестивал.

Светозар Милетић је село удаљено 12 км од Сомбора, на путу према Суботици. Његови становници га од миља зову Лемеш па отуд назив за Лемешки кулен, специјалитет који се прави од првокласног свињског меса. Начин израде Лемешког кулена, преносио се из генерације у генерацију.

“Ради се у суштини о врло простом производу са врло мало састојака, али је тајна у балансу тих састојака. Значи иде првокласно свињско месо, паприка, со и завршили смо причу. И онда се он пуни у кате или катице, односно ради се о слепом свињском цреву, и онда почиње друга фаза а то је његово зрење, чување итд. до сервирања на сто, где је у суштини и значајнији део производње”, објашњава Стипан Иванковић, из удружења „Лемешки кулен".

Каже да је главни зачин - паприка.

“Паприка мора бити првокласна, значи не може бити индустријски стандард, него мора бити првокласна паприка која се ради негде по старој рецептури по стандардима који су још наши преци усвојили и значи онда даје ону прелпу боју његову и укус који је битан. 18. Лемешки Кулен Фест је пред нама. Поносни смо што смо у континуитету одржали 18 фестивала, само у години короне нисмо држали јер тада објективно ни није могло. Значи, Кулен фест на неки начин је пунолетан и ето радујемо се што ћемо моћи да га одржимо и ове године”, наглашава Стипан.

Наводи да већ има преко 30 учесника, излагача, али још се пријављују, те се очекује да ће их бити и више.

“Не ради се само о кулену, ради се о старим занатима, ради се о сиру, управо о овој паприци о којој сам говорио, значи ради се о предметима домаће радиности, тако да ето, приказаћемо традицију Милетића, приказаћемо традицију околних места, нашег региона и да покажемо компаративне предности које имамо у односу на друге”, истиче Иванковић.

18. Лемешки кулен Фест биће одржан сутра, 27. септембра, у Дому културе у центру села, са почетком у 16 часова.

петак, 26. септембар 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом