Читај ми!

Лесковачка паприка и зимница

За ајвар кажу да је српски кавијар, а онај из лесковачке котлине, чије је географско порекло заштићено, посебног је укусан. Припрема зимнице у лесковачком крају тек почиње, цене су на нивоу прошлогодишњих, а упкос тешкој години за произвођаче, квалитет паприке је добар.

Да је ова кише пала пре два месеца била би то благодет за паприку. Читаво лето трајала је борба са сушом. Пумпе за наводњавање готово да се од јуна нису гасиле. Упкос сунцу, Стевица Марковић из Брестовца са бербом још није кренуо. Година изазовна, род солидан, али квалитет паприке одличан.

Стевица Марковић, произвођач паприке из Брестовца код Лесковца, каже: "Паприка воли сунце и биће квалитетни плодови, а биће и квалитетан ајвар јер има висок садржај суве материје. Ми смо све на време радили, на време је расађена и после све агротехничке мере смо урадили на време. Не знам стварно шта се десило тако да касним бар недељу дана са првом бербом."

Око 10 тона паприке ће у прераду јер је газдинство Марковић једно од највећих произвођача ајвара, оног брендираног, лесковачког. Род са хектар ипо Зоран Димитријевић из Винарца продаје на зеленој пијаци.

Зоран Димитријевић, произвођач паприке из Винарца, додаје: "За почетак је добро, видећемо за крај. Суша је учинила своје. Ја сам сваког другог дана морао да наводњавам, три пумпе имам, 3 мотора, 30 литара бензина сваки други дан."

Са кишом и падом температуре креће и нешто већа продаја па цена из дана у дан расте.

Златка Лазаревић, из Ћеновца код Лебана, објашњава: "Kупују, на 180 динара већ смо кренули, ових два дана је било 160, 170 сад је већ 180."

Бар оне старије домаћице без специјалитета од паприке и парадајза зиму неће дочекати. Спремају доста:

-Љути за сина, а сладак за унучиће, иде за Париз.
-Нормално, за ајвар се прави, за нас за своје потребе, од чисте паприке, чисте паприке.

На 30 степени па и мало преко, ових дана није лако стати крај кубета и шпорета. Један читав дан паприка се пече, сутрадан се ајвар кува. У ишчекивању нижих температура, припрема зимнице бојажљиво је почела.

Зоран Станковић, из Лесковца, наводи: "Доста течности, вода, понекад пивце и тако, па није ништа тешко, само добра воља и напред."

Станковићи су пензионери, домаћини. Без обзира на цену паприке дилеме нема. Пуни се подрум теглама зимнице, за њих, ћерку, сина. Али остаће нешто и за продају. Пензије су мале, па је ово начин да се кућни буџет допуни.

Љиљана Станковић, из Лесковца, каже. "Ова паприка се добро љушти тако да и не гледам цену, и ако је мало скупља, али брже иде, тако ту је негде као прошле године."

Мирис печене паприке и лесковачких бреднова ајвара и љутенице још се није раширио градом. Kуповна зимница из супермаркета можда је исплативија, али домаћа, у коју је уткано много труда па и уживања, посебног је укуса.

 

четвртак, 11. септембар 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом