Читај ми!

Сврљиг: Како се прави добар белмуж

У Сврљигу ће предстојећег викенда бити одржана традиционална "Белмужијада". Тродневна манифестација, посвећена старом пастирском јелу, које је Сврљиг ставило на светску гурманску мапу, одржава се 19. пут.

Звучи једноставно, али је за припрему доброг белмужа ипак потребно мајсторство и дугогодишња пракса.

“Белмуж се прави од сврљишког сира младог крављег и треба да буде квалитетан сир. Стално се меша. Кад се сир истопи дода се бело кукурузно брашно. На количину сира иде 10 одсто брашна”, објашњава Горан Живић, вишеструки победник Белмужијаде.

За готово две деценије, колико је дуга традиција Белмужијаде, Сврљиг не само да је постао препознатљив по овом старинском јелу, већ је белмуж на порталу „Тејст атлас" доспео на прво место међу јелима од сира из целог света. А расте и продаја сира и самог белмужа.

“Сигурно 2-3 тоне се потроше у три дана белмужијаде, али и преко целе године је популарно и конзумирају га и у Нишу и другим градовима и до 20 одсто расте продаја на годишњем нивоу”, наводи Влада Крстић, директор Сврљишке млекаре.

А за три тоне сира потребно је 15 хиљада литара млека, које је, у односу на откупну цену, кроз белмуж троструко исплативије. Сама манифестација значајна је и за све остале бизнисе у Сврљигу, било да је реч о домаћој производњи, сеоском туризму, или услугама, јер за три дана овде дође између педесет и сто хиљада људи.

“Годинама уназад у августу, кроз статистику ПДВ-а имамо троструки раст. и сви учесници, а има више од 80 штандова са етно храном, гардеробом, ручним радиностима, традиционалним јелима остварују значајан приход. Статистика од прошле године је да по дану 50 до 80 хиљада један штанд заради”, каже Мирослав Марковић, председник Општине Сврљиг.

“Белмуж се прави од сврљишког сира, планинског, лековито биље пасу овце и краве и белмуж је препознатљиву у Србији и на Балкану”, наводи Милија Милетић, народни посланик из Сврљига.

Током три дана Белмужијаде, од петка до недеље, поред етно штандова и надметања у прављењу белмужа, предвиђен је и културно забавни програм и концерти, а најављени су и гости из читавог региона.

петак, 01. август 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом