уторак, 06.05.2025, 13:21 -> 15:48
Извор: РТС
Аутор: Бранислав Јовичић
Пирот: Стипендије за будуће мајсторе качкаваља
Од следеће школске године Млекарска школа у Пироту стипендираће десеторо најбољих ученика који упишу смер прерађивач млека и троје будућих пекара. Занимање прерађивач млека кључно је за очување традиције производње чувеног пиротског качкаваља.
За прављење качкаваља по традиционалној рецептури, осим снаге, потребно је велико знање и умеће. Лука Панић је за три године у Млекарској школи у Пироту успео да овлада вештинама овог заната.
"У овој школи сам научио многе ствари, од прављења качкавања и сира до јогурта и павлаке, све. Најтеже је направити качкаваљ јер има много процеса при производњи. Много лако могу наћи посао одмах после средње школе, а друга опција је да наставим да студирам", наводи Лука Панић, ученик трећег разеда Млекарске школе.
"Ови ученици што су на пракси, једна су од најбољих генерација у последњих 4, 5 година. За израду качкаваља требају две до три године, с тим да се стално ради. Овде има неколико ученика који одмах могу да раде, Два три момка посебно", каже Бобан Јовановић, мајстор у Млекарској школи.
Иако је занимање прерађивач млека изузетно тражено на тржишту, све мање деце се одлучује да упише овај смер. Зато је школски одбор Млекарске школе донео одлуку да понуди стипендије у износу од 12 хиљада динара месечно за десет најбољих ученика.
"Наша основна идеја је да популаризујемо ове наше смерове и струку , јер је тренд, на жалост у целој Србији у последњих неколико година да се све мањи број деце одлучује да упише пољопривредне прехрамбене школе. Ово је нека врста мотивације додатне за њих", каже Маја Манић, професорка у млекарској школи.
У радионици Млекарске школе, ученици, заједно са професорима и мајсторима, свакога дана прераде 5 тона млека.
"Наши ученици имају сигуран посао када заврше школовање код нас јер је ова школа јединствена у Србији управо по смеру прерађивач млека. Пуно је млекара и сви траже раднике и ми имамо сарадњу са неколико великих компанија", наводи Маја Манић, професорка у млекарској школи.
У изради пиротског качкаваља активно учествују и ученици Млекарске школе. Управо је ово рецепт за будућност најпознатијег српског тврдог сира.
Коментари