петак, 28.02.2025, 11:55 -> 01:31
Извор: РТС
Аутор: Драгослав Гогић
Моравска земља стогодишњи избор породице Батоћанин
Трстенички крај познат је у Србији по повртарској производњи. У неколико села, већина мештана бави се искључиво пољопривредом. Све више, производња под отвереним небом замењена је пластеницима и контролисаним условима узгоја повртарских култура.
Пре више од сто година, Аранђел Батоћанин из Лопаша, засадио је паприку и краставце на неколико јутара земље. Временом, на основу овог посла, формирано је пољопривредно газдинство Батоћанин, на осам ипо хектара плодне моравске земље.
Радица Илић, из Старог Трстеника, каже: "Овде радим већ 20 година. Сви смо иста екипа која радимо дуго и знамо се. Радим сезонски, некад мало мање, али углавном целу сезону од 7 до 7. У летњем периоду од 6 до 6."
Слободан илић, из Старог Трстеника, додаје: "Овде је много лепо зато што су велики пластеници. Не радимо ван. Ја сам у пензији, радио сам у фабрици 26 година. Међутим, сада ми то дође као неко олакшање да радим овако, у друштву."
Батоћанини имају 15 пластичних тунела и неколико огромних затворених засада на 2 хектара, где се годишње убере око 400 000 комада зелене салате и 250 тона парадајза. Сви повртарски производи имају уговорени пласман за неколико година унапред.
Владан Батоћанин, власник газдинства, објашњава: "Ово је наш породични посао. Ми у породици, нико није био запослен на страну, нити је сада тренутно. Значи сви смо у овоме, почев од мојих родитеља, сада су ту и деца да помогну."
Алекса Батоћанин, из Лопаша, каже: "Ја студирам пољопривреду у Београду. Планирам да наставим породичан посао, пошто сам од малена укључен у све послове. Из године у годину, све више и више. То ме интересује, то волим да радим, то ми је неки план за будућност."
Сви запослени и сезонски радници су из Трстеничког краја. Проширењем засада у наредних неколико месеци, омогућиће запослење још неколико ратара са десне стране Западне Мораве.
Коментари