Кадрија Дуте – мајстор бурека и баклаве који је освојио Ужице
Индустријализација је потиснула многе занате. Међу занимањима која најбоље одолевају времену, јесу она из прехрамбеног сектора, али и ту је оштра конкуренција. За Кадрију Дутеа, бурегџију из Ужица, развијање баклава је уметност.
Пре пола века Кадрија Дуте добро је испекао занат за пекара, бурегџију, а посебна вештина је неопходна за посластичара.
„Мајстор се види када развија баклаву, кад научи баклаву да развије. Е онда, јеси мајстор, јер једна врста уметности је и баклава“, каже посластичар и бурегџија из Ужица, Кадрија Дуте Кале.
Из родног Крушева са Горе каже да је понео оно што је наследио од предака – љубав према Србији и занату, којем је посвећен од првог дана.
„Петнаест и осамнаест сати, како кад. Само рад, упорни смо, радни. Ако си одговоран и ондак будеш успешан. Имају што не буду успешни. Али кад радиш овај занат, живиш нормално. Велики труд, мораш много да се одрекнеш да би успео у овом занату“, наводи Кадрија.
Радио је и у Црној Гори, а пре тридесет година се са породицом трајно настанио у Ужицу. Стекао је сталне муштерије, не само због заната, већ и због ведрине.
„Ја једно тридесет година радим овде близу у нискоградњи и овде долазимо редовно на доручак на место где је најбољи бурек у граду“, истиче Бранимир Ћиревић из Ужица.
„Што рекао он, увјек ми је добро. И што се тиче његове чељади, стварно су добри“, каже Ружа Селаковић из Ужица.
„Ја у овом граду као да сам рођен. Тако сам и људе заволео и сам град. И где год се крећем, исто као да сам рођен овде“, додаје Кадрија.
Супруга, син и ћерка су му највећа подршка. Никада није подигао кредит, никоме ништа не дугује, живи скромно од оног што привреди. У слободно време са пријатељима бистри о ужичким фудбалским темама.
Коментари