Читај ми!

Орезивање винове лозе на дан Светог Трифуна

На празник Свети Трифун, резањем винове лозе, званично почињу послови у винограду. Тако је и у Топличком крају, познатом по виноградарству и добром вину које се прави од аутохтоне сорте Прокупац. Екипа дописништва из Прокупља посетила је један од највећих винограда у Топлици где се већ век ипо гаји ова сорта грожђа.

На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу бар један чокот винове лозе и полију га вином. Истичу да тако поштују обичаје и вековну традицију својих предака и верују да ће грожђе тако добро родити и да се овим даном буди природа.

,,Ми због већих површина већ смо кренули у орезивању винове лозе, тако да само ћемо наставити то наредних дана. Време нам сада иде на руку и надам се да ћемо то ускоро одрадити како треба и кренути на друге послове'', каже Милан Јовановић, виноградар из Доње Јошанице код Блаца.

,,Свети Трифун је био симболични почетак радова , почетак резидбе и с обзиром да су биле мање површине онда се све то увек стизало и није било проблема. Сада кад ми имамо 50 хектара ми морамо раније кренути са резидбом'', наводи Горан Тодић, виноградар из Доње Јошанице код Блаца.

Породичну традицију бављења виноградарством дугу више од век и по Тодићи су наставили подизањем нових засада винове лозе у којима доминира аутохтона сорта Прокупац. Њиме се поносе и истичу да микроклима и тероар који Топлица има апсолутно одговарају овој сорти грожђа која је ту и настала.

,,Имамо једну велику погодност, а то је та већа надморска висина и имамо касније кретање вегетације. Самим тим што касније биљка креће са вегетацијом ми избегавамо позне пролећне мразеве. Ова иста једна врло важна ствар због измрзавања лозе, а измрзавање знате прави огромне штете'', каже Горан Тодић, виноградар из Доње Јошанице код Блаца.

Стручњаци кажу да је ова година до сада погодовала виновој лози и да чокоти обећавају добар род.

,,Ниске температуре и да кажем и температуре испод минус 10 нису добро дошле ни виноградима ни воћнацима уопште та ниска температура није нешто што је добро доло и што погодује виновој лози и ја мислим да није дошло до неких оштећења'', каже Бојан Николић из Стручне службе.

У Топличком крају у прошлом веку Прокупац се гајио на више од 5 хиљада хектара, а данас га има десетоструко мање. Ове године на подручју Топлице планира се подизање 100 хектара нових засада.

субота, 15. фебруар 2025.
0° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове