Читај ми!

Резидба шљива у блачком крају

По површинама под шљивом, Општина Блаце, са 6 хиљада хектара и више од 2 милиона стабала, у самом је врху у Србији. Један од важнијих послова у воћнацима је резидба, која је због лепог времена кренула ових дана. Екипа дописништва из Прокупља посетила је воћаре у крају.

Сваки тренутак лепог времена, воћари користе да би обавили послове зимске резидбе, коју треба завршити док биљке мирују.

Милован Перић, из Блаца, каже: "Kод младих воћака важно је формирање, јер како се формира тако ће да напредује и да достигне добар род. А код старих, ако се реже оштрија резидба, биће бољи плод. Ако се остави више гране, биће ситнији род и слабијег квалитета.

Југослав Аздејковић, из Ђуревца, додаје: "Резидба је баш на време кренула, да би стигли да орежемо јер имамо доста засада. Све је мање радне снаге, тако да смо на време кренули а и време нам иде на руку, лепо је, није много хладно, није топло баш је добро за резидбу."

Стручних и искусних резача воћа у блачком крају има мало, зато је Раде Ђокић, један од већих произвођача шљива, још током јесени обавио резидбу и већину послова завршио на време. Kаже да му та зелена резидба много значи и да му је преостало само уклањање неродних гранчица. Он ових дана помно прати и временске прилике.

Раде Ђокић, из Блаца, објашњава: "Ово је топло време преко дана, али то је по пар сати, од десет до два три, тако да мислим да то не може много да утиче на воће. Ноћи су хладне. Има доста тих родних гранчица и тих родних пупољака, видим да је то спремно да будемо још и ову годину у добром роду, доброј сезони."

Високе температуре последњих дана нису битније утицале на засаде воћа и општа је оцена стручњака је да су воћњаци у добром стању.

Бојан Николић, из Пољопривредне службе Општине Блаце, каже: "Они који нису успели да одраде те агротехничке мере, пре свега ђубрење и ту јесењу односно зимску заштиту, то ће сад моћи да одраде и резидба креће. Немамо бојазни да ће доћи до неких оштећења, ако овако остане."

Применом научних и технолошких достигнућа, узгајивачи шљиве унапређују производњу и истичу да су ово важне мере за висок и квалитетан род и да резидбу и зимско прскање треба обавити у најскорије време.

 

понедељак, 03. фебруар 2025.
5° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове