уторак, 31.12.2024, 11:59 -> 16:58
Извор: РТС
Аутор: Предраг Стојковић
А на Златибору-кувана ракија и кувано вино
Широм света, па тако и код нас, многи ће Нову годину дочекати под отвореним небом. Уз шампањац или вино у Француској, по традицији, а у Србији и уз топле напитке, поготово ове зиме која је хладнија од претходних.
Kако победити минус у новогодишњој ноћи, они који ће дочек на Златибору провести под отвореним небом имају решење:
"Kувано вино или врућа ракија, то је по мени најбоље да се загреје за Нову годину."
"У зависности од годишта, преко 18 година, до 21 године могу чај, али углавном добро кувано вино или врућа ракија."
Шумадијски чај или врућа ракија, традиционално је зимско пиће, од меке или љуте шљивовице.
Миле Стаматовић, из Сирогојна, каже: "Kува се та ракија до момента провирања, онда се запржава са шећером. Стручњаци кажу да је боље љуту ракију разблажити, јер има мање метил алкохола. И не бије у главу, што би рекао наш народ, и онда се може комотно пити."
На Златибору је, кажу, популарније је кувано вино.
Александар Тодоровић, из Голова објашњава: "Највише женски свет пије то вино, а мушкарци помало узимају и ту ракију. Од додатака се ставља каранфилић, бибер, цимет, поморанџа, ко шта жели. Ја то само у вино не стављам, зато што има људи који не траже од тога ништа, највећи број људи само пије без икаквих додатака."
На Kраљевом тргу на Златибору, атмосферу подгреју музичари, посебно трубачи, због чега у добром расположењу хиљаде људи дочека под ведрим небом Нову годину. У Србији ће већина ту ноћ провести у топлини свог дома."
За дрвосечу, Драгана Обреновића из Лорета, тај дан је предах од ризичног посла, али припреме за најлуђу ноћ имају одређену процедуре."
Драган објашњава: "Проверим у сушари како се осушило месо и сланина. Сече се то све. Иза тога се провери ракија за кување. Провери се да ли је агрегат у функцији и остало, у случају нестанка струје, да не будемо изненађени. Иза тога се сече хладна прасетина И сервира се. Супа и сарма врући, да се мало шокирају зуби са хладном прасетином. И обавезно, честита се Нова година, пријатељима И познаницима, родбини и кумовима док се није ухватила ракија и док се ниси напио. И обавезно се припреми расол за сутрадан изјутра, у случају да се ухвати мамурлук или главобоља, па да има, за лек."
У сваком случају, Нову годину дочекују у добром расположењу, уз иће, пиће и хармонику на увце.
Коментари