Читај ми!

Покренута иницијатива за заштиту географског порекла чачанске кајсије

У чачанском селу Миоковци, познатом по производњи кајсије, покренута је иницијатива за заштиту географског порекла тог воћа, које се само у том селу гаји на око 250 хектара.

Пре више од 100 година у Миоковце је из Мађарске стигла прва садница кајсије. Од тада до данас свако домаћинств оима бар стотину стабала тог воћа, а бројни су и произвођачи који се баве интензивним воћарством.

“Прва је посађена на овом терену управо у Миоковцима где су после наши дедови и очеви вадили те изданке белошљиве, скидали калем гранчице и прекалемњавали односно временом је она и мутирала у миоковачку кајсију где је се касније из Миоковаца касније проширила у Пријевор, Горњу Горевницу, део Трбушана, Милићевце’’, каже Зоран Јелић, воћар из Миоковаца.

Миоковачка кајсија се добро прилагодила агроеколошким условима предела, а по ароми и квалитету плодова постала је препознатљива не само у Србији, већ и у Европи.

’’Упркос свим проблемима са којима се произвођачи сусрећу са позним пролећним мразевима, са градом засади се и даље шире обнављају се ти стари засади, крче се стари и где год има неких слободних површина прва воћна врста која се сади у Миоковцима и околним селима је управо кајсија’’, наводи Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство у Чачку.

У удружењу Миоковачка кајсија надају се да ће недавно покренута иницијатива за заштиту географског порекла и брендирање тог воћа допринети бољој позицији на тржишту, бољој продаји и цени.

‘’ Брендирањем географског порекла кајсије која се производи на селима у околини Чачка можемо да брендирамо и саме производе од кајсија јер је то јако битно да брендирамо џем, да брендирамо ракију и остале производе који ће утицати на побољшање и производње и пласмана свих тих производа када имамо мањи род’’, наводи Горана Танасковић из Привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа.

За сада се из чачанских села углавном извози смрзнута кајсија, али би прерадјевине од тог воћа као додатна вредност допринеле и већем пласману на инострано тржиште.

За сада се из чачанских села углавном извози смрзнута кајсија, али би прерађевине од тог воћа као додатна вредност допринеле и већем пласману на инострано тржиште.

среда, 02. април 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом