Читај ми!

Покренута иницијатива за заштиту географског порекла чачанске кајсије

У чачанском селу Миоковци, познатом по производњи кајсије, покренута је иницијатива за заштиту географског порекла тог воћа, које се само у том селу гаји на око 250 хектара.

Пре више од 100 година у Миоковце је из Мађарске стигла прва садница кајсије. Од тада до данас свако домаћинств оима бар стотину стабала тог воћа, а бројни су и произвођачи који се баве интензивним воћарством.

“Прва је посађена на овом терену управо у Миоковцима где су после наши дедови и очеви вадили те изданке белошљиве, скидали калем гранчице и прекалемњавали односно временом је она и мутирала у миоковачку кајсију где је се касније из Миоковаца касније проширила у Пријевор, Горњу Горевницу, део Трбушана, Милићевце’’, каже Зоран Јелић, воћар из Миоковаца.

Миоковачка кајсија се добро прилагодила агроеколошким условима предела, а по ароми и квалитету плодова постала је препознатљива не само у Србији, већ и у Европи.

’’Упркос свим проблемима са којима се произвођачи сусрећу са позним пролећним мразевима, са градом засади се и даље шире обнављају се ти стари засади, крче се стари и где год има неких слободних површина прва воћна врста која се сади у Миоковцима и околним селима је управо кајсија’’, наводи Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство у Чачку.

У удружењу Миоковачка кајсија надају се да ће недавно покренута иницијатива за заштиту географског порекла и брендирање тог воћа допринети бољој позицији на тржишту, бољој продаји и цени.

‘’ Брендирањем географског порекла кајсије која се производи на селима у околини Чачка можемо да брендирамо и саме производе од кајсија јер је то јако битно да брендирамо џем, да брендирамо ракију и остале производе који ће утицати на побољшање и производње и пласмана свих тих производа када имамо мањи род’’, наводи Горана Танасковић из Привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа.

За сада се из чачанских села углавном извози смрзнута кајсија, али би прерадјевине од тог воћа као додатна вредност допринеле и већем пласману на инострано тржиште.

За сада се из чачанских села углавном извози смрзнута кајсија, али би прерађевине од тог воћа као додатна вредност допринеле и већем пласману на инострано тржиште.

уторак, 17. децембар 2024.
9° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње