Научници из Новог Сада направили чоколаду са црвима

Чоколадом са црвима, коју су направили, научници са Пољопривредног факултета у Новом Саду, скренули су пажњу на пројекат, који за циљ има производњу ларви инсеката за прехрану живине и стоке. То је алтернатива биљном протеину и све већој потреби за производњом протеинске хране у свету и код нас.

Закони Европске уније дозвољавају коришћење одређених врсти инсеката у исхрани људи. У Швајцарској се у продаји могу наћи бургери од инсеката, као и инсекти у чоколади, који спадају у премијум храну. А нешто слично, направљено је у лабораторији Пољопривредог факултета.

Први залогај обећава, да не знате о чему је реч, рекли бисте да се ради о најфинијој белгијској чоколади са ситним лешницима.

Међутим, чоколада је само експериментални производ који промовише много важнији пројекат, у чијем је фокусу произодња инсеката у прехрани живине и стоке. Забринути због учесталих суша, односно род и квалитет соје и кукуруза, овде се истражује потенцијална замена протеина из соје.

"Изналажење новог да кажемо - алетернативног начина добијања протеина на већој јединици површине, са друге стране са много бољим аминокиселинксим саставом, јесте један од изазова. Наравно употреба инсеката није новина, ово се спроводи и у земљама ЕУ и тако даље, али свакако јесте један од пионирских покушаја на нашим просторима", наглашава доц. др Дејан Беуковић, директор Департмана за сточарство.

"То већ сада личи на фарме, као што је фарма живине, као што је фарма свиња, где ми практично контролишемо температуру, контролишемо влагу, контролишемо све оно што је њима неопходно, да добијемо храниво које је високо протеинско, сварљиво и богато аминокиселинама", наводи проф. др Игро Јајић, са Департмана за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Досадашња истраживања показала су исплативост производње овакве хране.

"Ми смо имали неке прве огледе где смо користили 3,4 разултата хранива и у тим хранивима смо пратили колико се потроши, а колико се добије тенебрије, да бисмо могли израчунати трошак производње. Ми када произведемо тенебрија милотра, значи он се прво кува, суши, затим се цеди, меље, и прави се протеинско брашно“, истиче Мирослава Половински Хорватовић, виши научни сарадник на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

Циљ је да брашно од црва учине стандарним и стабилним производом, који се може мешати и са другим хранивом, и користити искључиво за узгој животиња. Производања хране за људе у оваквом облику, истичу, није им у плану.

петак, 23. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару