Читај ми!

Још није пронађен донор матичних ћелија за Марију, оболелу од акутне леукемије

Тридесеттрогодишња медицинска сестра из Лесковца Марија Петронијевић болује од акутне леукемије. Једина шанса за оздрављење је трансплантација матичних ћелија. У светском регистру за Марију нема одговарајућег даваоца, а није пронађен ни у првој акцији, организованој пре две недеље у Лесковцу и Врању. Потрага за донором настављена је новим акцијама и још већим одзивом јужњака.

"Добар дан ја сам Марија Петронијевић, неки од вас ме знају,хвала вам свима вама који сте се одазвали и пружили ми подршку", поручује Марија из болничке собе.

Зна Марија да њени суграђани имају велико срце и да ће је њихова доброта излечити. Не напуштају је у борби да се што пре нађе адекватни донор. Врелина, мала деца, ништа их не спречава да издвоје три минута и можда буду та једна особа која Марији може да помогне.

“Дошли смо из Власотинца, заједно и надам се да ћемо да успемо да пронађемо даваоца”, каже Катарина Тодоровић из Власотинца.

“Морали смо да се одазовемо акцији давања крви за Марију, она је мајка две девојчице”, наводи Емилија Јанковић из Лесковца.

“Дошла сам на годишњи одмор, Марија је моја суграђанка, ја живим у Београду, Марија је тренутно у овој ситуацији никад се не зна ко се се може наћи, треба увек помоћи”, сматра Марина Богески из Београда.

У првој акцији 2100 Лесковчана одазвало се на апел Маријине породице. Огроман одзив се наставља. Предњаче радници Јуре са 900 узорака.

“Јуче је било 1761 узорак знате ли шта то значи, то значи да је Лесковац један диван град да су људи солидарни, да су препознали шта то значи Марији, али не само Марији него свима којима је трансплантација неопходна. Највећа могућност да пронађемо одговарајућег даваоца је на подручју на коме она живи и на коме је рођена“, објашњава др Глорија Благојевић, руководилац националног регистра даваоца матичних ћелија.

Велику захвалност Лесковчанима, Маријиној породици и лесковачкој Општој болници где је Марија запослена као медицинска сестра упућују и из Удружења „Леука."

“То није само одзив за Марију то је за сваку особу са овог подручја, свако од нас може да буде Марија за дан, два годину или пет”, каже Јелена Ивановић из Удружења „Леука".

33-огодишња Марија Петронијевић нема право на предају због својих девојчица, десетогодишње Уне и шестогодишње Данке која је болесна. Матичне ћелије једина су шанса да победи акутну леукемију.

“Ја желим да живим ја желим да моја деца расту уз оба родитеља да будем ту за своју породицу”, каже Марија Петронијевић.

Добре вести из Лесковца и Врања Марија чека у болници у Београду где прима трећи циклус хемиотерапије. Крв за Марију може да се да и широм Србије, у Заводима и службама за трансфузију крви, али и на терену где се организују акције добровољног давалаштва.

четвртак, 27. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару