Цена по квалитету: Од ове жетве пшенице складиштари мере и проценат протеина у зрну

Жетву на пољима у шабачком крају прекидала је киша, а комбајни су од викенда поново у пољу. Принос и квалитет пшенице су бољи него што се очекивало, а новина за пољопривреднике је да складиштари мере и проценат протеина у зрну.

Комбајни се чују у готово сваком атару. Убире се род пшенице, који је ове године премашио очекивања пољопривредника и стручњака. Хектолитар је знатно бољи него лане.

"Овде тренутно има два хектара, шест и по тона има по хектару, све је било добро, само цену још не знамо. Складиштићемо све”, каже Зоран Поповић из Шапца.

"Није баш свуда изненадила, род је од пет до седам тона, реалан неки принос у нашем крају. Све зависи од сорте, временских услова. Много је већи квалитет, него количина добијена по хектару. Значи, хектолитар је углавном свуда био око 80 до 82”, додаје комбајнер Филип Драгојевић из Шапца.

Приколице се брзо пуне пшеничним зрном. На квалитетном земљишту где је примењена пуна агротехника, родило је и више од осам тона по хектару.

“Пшеница је кренула са изразито великим хектолитором за овакву годину. Сви смо очекивали да ће род по квалитету, и по квантитету бити мањи. Ово је неочекивано. Овај део овде је још земљиште добро, мало суровија су земљишта на Церу у владимирачкој општини, мислим да се и тамо хвале људи да имају до близу осам тона. Али овај део овде где је квалитетнија земља, нема испод осам тона”, објашњава Јован Сушић, ПССС Шабац.

Уз хектолитарску масу, влагу и примесе, складиштари на откупу сада мере и проценат протеина у зрну, тако да ће пшеницу плаћати према квалитету.

"То практично значи да сваки пољопривредник који донесе своју робу на пријему, одмах зна у коју квалитетну групу та пшеница спада и како ће бити плаћена. Постоје код нас четири квалитетне групе, то је г4 сточна, и млинске три, г3, г2, г1, где је г1 најквалитетнија категорија, и та пшеница ће бити плаћена знатно више, од рецимо, сточне пшенице. Тиме смо направили разлику између произвођача који пшеницу производе на прави начин и они који пшеницу производе на начин да практично о њој не воде рачуна”, истиче Зоран Гаћа, директор сировинског сектора ДПС Клас.

Цена овогодишњег рода пшенице, кажу да још није позната. У односа на лане, жетва није поскупела - по хектару кошта 15.000 динара.

Овдашњи пољопривреднци пшеницу углавном предају складиштарима. Агрономи их саветују да род убиру што пре, како би сачували квалитет зрна.

 

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару