Шта ће српској Тоскани донети реконструкција Краљевске винарије

У току је реконструкција Краљевске винарије у Тополи, једне од најстаријих у Србији, задужбине Карађорђевића. Радови, вредни око 1,6 милиона евра, финансирају се средствима Европске уније.

Развој савременог винарства у Србији почео је на опленачком виногорју у Тополи. Прве чокоте засадио је почетком 20. века краљ Петар Први, а очевим стопама наставио је и Александар Карађорђевић. Вина су чувана у краљевском подруму, подигнутом 1931, који је прерастао у винарију. Није одолела зубу времена, али је ипак дочекала реконструкцију.


“Планирамо, као што је најважније, да заменином кров, кровну конструкцију, кровни покривач, сви прозори и врата која су била у лошем стању се значи такошђе реконструишу под надзором Завода за заштиту споменика, реконструишу се све инсталације водовода и канализације које су у објекту пропале и ради се реконстуркција помоћног објекта“ каже Небојша Глишић, главни пројектант.


То је прва фаза реконструкције, док ће у другој бити реновиран ентеријер винарије. Радови се финансирају кроз два програма Европске уније.


“Један се зове ЕУ за тебе за културно наслеђе и туризам, финансира га Европска унија директно, а спроводи ГИЗ, Немачка агенција за међународну сарадњу. То је 1,2 милиона евра. Други програм ЕУ ПРО плус, тако да је ту обезбеђено, још неких 450.000” истиче Ненад Поповић, директор Регионалне агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.


То су средства за очување наслеђа Краљевске винарије, у којој се на 15 метара испод земље, под кључем и иза решетака, чува око 450 боца краљевског вина. Најстарија је жилавка из 1921. са утиснитим грбом династије Карађорђевић.


“И највреднија уопште винска архива која се чува у овом делу света, не само у Србији биће још боље сачувана, значи прошириће се капацитети за нова вина и такође прошириће се капацитети за нова архивска вина” наглашава Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра Првог на Опленцу.


А и за нове госте. У Српској тоскани - Тополи, у којој има 17 винарија, надају се већем броју туриста.


“Ми смо до сада имали сезонски туризам, када средимо ову винарију преко целе године ћемо имати поставку овде, имаћемо дегустационе сале, имаћемо прераду вина” објашњава Владимир Радојковић, председник Општине Топола.


То се очекује од јуна следеће године, када би комплетн реконструкција Краљевске винарије требало да буде завршена. Биће то нови центар винске културе.

 

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару