Нови Сад: Мурал за дрво срушено у олуји

Из Новог Сада вам доносимо причу о једном посебном дрвету страдалом у олуји. Оно је окупило комшије и покренуло иницијативу - да му се посвети мурал који ће бити и омаж зеленилу уништеном услед невремена.

Током прошлогодишње суперћелијске олује, Нови Сад је изгубио фонд од 3000 стабала, међу њима и чувени споменик природе- копривић стар 150 година. У сентименту људи, страдало је и много више, чувари лепих успомена, места окупљања. Баш то је случај код Детелинараца, који су пронашли начин да захвале свом палом Платану.

“Овде смо на овој ливади проводили време, тако је настало наше пријатељство, све док се прошле године за време олује није пало велико дрво платана које се налази баш овде где ми стојимо. Чувамо дрвеће јер су пре нас то неки други људи исто тако чували, и остављамо ту сенку и сећење на њега и шаљемо еколошки-уметничку поруку свим станарима”, каже Тамара Остојић Грегус из неформалне групе грађана Добро дрво.

Платан је био место сусрета још док су били деца.

“Он је нас стално чувао, и ове олује суперћелијске које су се десиле прошле године, могу да вам кажем да га није срушило први пут, него трећи пут тек”, каже Весна Фаркаш, станарка Детелинаре.

А успео је да загрли детињство и неких нових клинаца.

Осмогодишња Маша Шаргин прича како си бројали годове и сазнали да је дрво старо 52 године.

Цртежима више од 160 деце, међу којима је и Машин, одабран је и коначни изглед мурала који је осликао уметник Урош Штрбоја.

Идеју за најлепши детаљ на муралу, дала је деведесетшестогодишња комшиница Мира, иначе професорица Солфеђа у пензији, која је на једној од грана желела распеваног славуја, који ће и овако нацртан будити музику у људима Старе Детелинаре свакога јутра.

На ливади су посадили и ново дрвеће. Жеља им је да њихов пример следе и суграђани из других делова града.

четвртак, 20. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије