Читај ми!

Књажевац: Више од 30 младих породица добило помоћ за куповину кућа

У Програму Министарства за бригу о селу којим се младим људима и породицама додељују бесповратна средства за куповину кућа на селу, општина Књажевац учествује од самог почетка и у томе види један од начина да оживи своја рурална подручја. На тај начин до сада је 34 младих породица решило своје стамбено питање, а ових дана потписани су уговори за куповину још две сеоске куће са окућницом.

После неколико година проведених на раду у Сомбору тридесетдеветогодишњи Миша Влатковић из Горње каменице одлучио је да се врати у родно село и конкурише за куповину куће у којој би започео нови живот са супругом Силвијом и четворо деце.

“У почетку је било баш тешко. Општина Књажевац нам је много помогла, добили смо средства, купили смо две краве. Имамо свиње, држимо прасиће, правимо сир. Панирамо и да купимо још крава, да проширимо производњу”, каже Миша Влатковић.

Миша и Силвија у кућу су се уселили са сином Немањом и ћерком Наташом, а породица је касније увећана за још два сина, Данила и Андрију.

“Кад деца устану, док најстаријег отпратим у школу, па док око сира, па доручак, па припрема за ручак и све остало, баш је напорно, док поподне има и времена за одмор”, каже Силвија Златар.

У локалној самоуправи истичу да ће свима који су до сада купили куће пружити сву неопходну помоћ и подршку.

“Најбитније је да су заживела домаћинства. У складу са њиховим потребама ми им излазимо у сусрет, да ли је то грађевински материјал, илиовде, као што је ова породица изразила жељу да чува краве па им је општина Књажевац обезбедила две краве где су они самим тим обезбедили своју сигурност”, наводи Мишел Николић, помоћник председника општине Књажевац.

Оживљавање руралних средина је спор процес, али први резултати свакако охрабрују. Четворо деце породице Влатковић допринеће и да основна школа у оближњој Кални настави да ради. Њихов најстарији син Немања похађа други разред, а догодине ће у школске клупе сести и ћерка Наташа.

четвртак, 20. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије