Читај ми!

Краљевачки гимназијалац Душан Лазић- најбољи физичар Србије у својој генерацији

Душан Лазић, ученик другог разреда специјализованог математичког одељења краљевачке Гимназије, овог лета учествоваће на три међународна такмичења. Два из физике и једно из астрономије и астрофзитике, а то је област коју ће у школи изучавати тек у четвртој години.

Душан Лазић најбољи је физичар у Србији своје генерације. Први је био и његов тим на турниру младих физичара. На међународну олимпијаду из астрономије и астрофизике иде са још четворо астронома. Кад сви оду на распуст, Душан ће у Никишић на Балканску олимпијаду из физике.

“Врло брзо након тога ми следи међународни турнир младих физичара, па затим припреме за међународну Олимпијаду из астономије и астрофизике и затим сама Олимпијада у Бразилу тако да нећу баш имати толико времена да се одморим овог лета. Али то је оно што сам желео и веома сам срећан што учествујем на такмичењима”, каже Душан Лазић, ученик другог разреда Гимназије Краљево.

Свемир Душана толико инспирише да је прескочио две године. Градиво које у Гимназији слушају матуранти, он је слушао на онлајн предавањима Друштва астронома. Али то што је победио у алфа категорији, најтежој на државном првенству из физике, професори највише истичу.

“Ту учествују ученици математичких гимназија и ученици који желе да учествују у међународним такмичењима. Ђаци из Београда имају много озбиљније припреме. Поред редовне наставе имају менторску наставу. Дуле је успео њих да остави иза себе на републичком такмичењу из физике јер је био апсолутни шампион у својој категорији”, наводи Предраг Савић, професор физике у Гимназији Краљево.

И не постиже успехе само у физици и астономији.

“Међу најбољима је на републичком такмичењу из хемије, одмах иза ученика Математичке гимназије. Свестрано, паметно и радознало дете са великим истраживачким духом. Ја са 25 година стажа колико радим у овој школи могу да кажем да је један од два моја најбоља ученика”, каже Сања Манић, професорка хемије у Гимназији Краљево.

Иза успеха стоји и велика подршка родитеља, али професори кажу, сам је најзаслужнији. И већ са седаманест година има јасан циљ.

“Најинтересантније области физике су ми космологија и физика честица. Дакле, чиме се људи баве у Церну и у другим великим истраживачким центрима. Сан ми је да будем део једног таквог истраживачког центра и да допринесем неком новом открићу у науци”, каже Душан Лазић, ученик 2. разреда Гимназије Краљево.

Душан својим путем иде уз музику и спорт. Компонује и свира. А у слободно време са друштвом истражује пећине, осваја и планинске врхове.

четвртак, 20. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије