Ко у Србији води најбоље газдинство у области млекарства?

Миле Божић из Поцерског Метковића код Шапца, на Новосадском сајму добио је признање за најбоље газдинство у области млекарства. Млади пољопривредник је прве јунице купио је пре пет година, а сада има више од 50 грла.

Штала је пуна крава и бриге младог домаћина који реконструише објекат и модеренизује производњу. Како би олакшао мужу због које устаје и пре свитања, Миле је недавно на фарми направио измузиште.

“Ово је, слободно се може рећи један рударски посао. Нама дан траје најмање 18 сати. Ради се даноноћно, поготово кад је сезона. Јако велика обавеза. Имамо измузиште, 2 пута по 4, то нам је мало убрзало и олакшало мужу. Све што смо урадили, и све што смо правили, све је то половно”, каже Миле Божић, из Поцерског Метковића.

Уз рад и труд, неопходно је и знање. На мужи је тренутно 19 грла. Сваког дана испоручи 400 литара млека, а уз своју производњу житарице докупљује.

“Млеко производимо у екстра класи, екстра квалитета, иако радимо у тешким условима, са јако старом механизацијом. Обрађујемо 12 хектара наше земље и још 28 хектара у закупу. Сеје се пшеница, кукуруз, неких 15 хектара иде у силажу. Кукуруза немамо довљно, чак и зрно купујемо. Јако велике количине сена и силаже се потроше”, наводи Миле Божић.

Изазови у производњи су каже, бројни. Улагања углавном из сопствених средстава.

“На жалост, не можемо да конкуришемо за те ИПАРД фондове и за остало да бисмо нешто добили од државе. Све морамо на својим леђима то да изнесемо. Опстајемо, боримо се. Само је питање докле ћемо у овим условима овако успети”, каже Миле Божић.

Миле Божић, члан је Удружења произвођача млека Мачванског округа који окупља углавном младе сточаре. Напредак види у улагањима и модернизацији, који су без помоћи државе незамисливи.

петак, 21. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије