Које апликације младих новосадских програмера могу лако да вам реше проблеме и дилеме?

На недавно одржаном Хакатону у Новом Саду млади програмери имали су прилику да прикажу своје апликације, које грађанима могу лако да реше проблеме са којим се свакодневно сусрећу.

Победници такмичења програмери Тара, Вук, Ласло и Милан, ористили су сопствено исксутво у креирању апликације, како би будућим студентима олакшали процес писања научног рада.

“Наша апликација коју смо развили, за циљ има управо да помогне оваквим студентима и академцима у оваквим научним радовима где морају да баратају са великим докуементима који често нису доступни јавно. Данас имамо Чет ГПТ, али он није у могућности да комуницира са оваквим документима који се често налазе у зборницима факултета. Такође нам је циљ да могу да направе мапе ума на основу којих могу боље да пишу белешке и наравно ефикасније напишу своје научно дело”, каже Тара Поганчев, чланица „Офис тајм" тима.

Хакатони су догађаји у којима програмери раде на софтверским пројектима. Организатори кажу да је први Хакатон у Новом Саду шанса да се изгради мост између научне заједнице и грађана.

“Оцењивали смо који је утицај саме апликације која се користи, на који начин је презентација презентнована, и што је исто битно на који је начин сама документација сама припремљена како би будући заинтересовани за вештачку интелигенцију могли лако да науче како да и они само направе овакав производ”, каже др Дејан Грубишић из Друштва за вештачку интелигенцију Србије.

Од апликације које би странце одвеле у туристички обилазак града правећи планове за посете музеја и галерија, решења која сужавају понуду ресторана, до неких модела који могу уштедети драгоцено време.

“Једна од идеја која је мени остала доста онако у сећању је помоћ приликом истраживања филмова и серија, где можете на основу својих преференци, да пронађете филм и серију, или ако вас има група људи да пронађете - зашто? Зато што ја често проведем више времена тражећи филм, него гледајући и често не поглдеам”, наводи Милутин Студен из Друштва за вештачку интелигенцију Србије.

Осим новчане награде, победнички тим добио је шансу да током јула учествује на радионици коју ће водити великани ИТ индустрије - међу којима су и софтверски инжењери из Гугла. Ово је прилика и за ове младе људе, да своје идеје пласирају у свет.

четвртак, 20. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије