Читај ми!

У Војводини је у току најранија жетва пшенице

Од јуче Србија је ушла у нестабилни временски период. Могући су пљускови, грмљавина и град. На северу земље свежије већ данас, а на југу освежење стиже у петак. У Војводини је у току најранија жетва пшенице, која је управо због временских услова поранила за две до три недеље. У Бачкој се процењује да је већ завршен посао на око 30 одсто засејаних површина. Слично је и у средњем Банату где је пшеницу додатно исушио предходни топлотни талас.

Да га не прекида киша Јовица Носоњин пољопривредник из Зрењанина би до краја недеље завршио жетву пшенице на 70 јутара. Никада овако рано комбајн није радио. Пшеницу је задесило доста проблема у развоју, а то се одразило и на принос.

"Нема ту ни тридесет метара по јутру, значи то је мање од педесет по хектару. То је евидентно, можда неко има, али овде се види. Жито је прва лига, али нема падавине, нису стигле на време. Влага је изгорело, види се то по њему, једанаест, једанаест и по, десет и по. Хектолитар је добар што откупљивачи трљају руке", каже Јовица Носоњин, пољопривредник из Зрењанина.

У породици Носоњин су ове године дочекали да унук добије возачку дозволу за управљање трактором и да се укључи и жетву, јер је свака помоћ неопходна.

"Ја радим у транспорту, заједно са дедом, тата вози комбајн. Нас тоје радимо то наша породица. Нема радника, нас троје сами и полако и иде", наводи Матеја Носоњин, из Зрењанина.

Процене су да произвођачи могу остварити зараду уколико се покрене тржиште, а род буде око 7 тона по хектару.

"Очекујемо позитивну цену, позитивну преко 25 динара. Ми произвођачи очекујемо неких тридесетак, али шта је рерално? Реално је неких двадесетчетири, пет, то што смо чули да се прича", каже Игор Радојевић, пољопривредник из Јагодине.

На Продуктној берзи је тренутна цена 22 и по динара без ПДВ-а. Да ли ће наставити да расте зависиће и од тога у којој мери су откупљивачи успели да се ослободе прошлогодишњих залиха.

четвртак, 20. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије