У Крагујевцу о штетности дуванског дима

"Дувански дим - изазови модерног доба" назив је едукативне трибине, која је, након Београда, одржана и у Крагујевцу на Факултету медицинских наука. Трибину је организовало Удружење за борбу против рака плућа "Пуним плућима", како би се скренула пажња јавности на штетности обичних и електронских цигарета.

Ђурђина Јовановић из Младеновца две деценије је била никотински зависник. Порока се решила сама, тако што је током четири месеца на дневном нивоу смањивала број попушених цигарета и већ осам година није запалила ниједну.

“Донела сам одлуку да престанем да пушим, јер су и моји пријатељи полако који су били пушачи престајали да пуше. Није ми било толико тешко јер сам донела ту одлуку. Значи, пре него што престанете да пушите ви у својој глави морате да рашчистите да то желите да урадите”, саветује Ђурђина Јовановић, из Младеновца.

Колико су заправо дувански дим и електронске цигарете штетни за организам и које су све последице? То већ пет година професор Владислав Воларевић са својим тимом испитује на крагујевачком Факултету медицинских наука. Истраживање се одвија и уз помоћ два робота.

Проф. др Владислав Воларевић, са Факултета медицинских наука у Крагујевцу истиче: „Пацијенти који болују од хорничних запаљенских болести, било плућа, било црева, било дијабетес, дакле шећерне болести, код њих ћелије значајано више продукују запаљенске факторе који све те постојеће болести значајно погоршавају”.

Досадашњи резултати, објављени и у светским научним часописима, представљени су и на трибини у Крагујевцу. Порука - живети живот пуним плућима, без цигарета:

“Да млади не почну да пуше, они који већ пуше да престану да пуше, јер просто да се не чека последњи моменат када људи добију дијагнозу и тада престану. Циљ је да престану са пушењем док још имају здравље очувано”, наводи Оља Ћоровић, Удружење "Пуним плућима".

Процењује се да је од укупног броја оболелих од карцинома плућа чак 95 одсто њих пушило. Стручњаци кажу да је поражавајуће и то што трећина њих и наставља да пуши и после дијагнозе канцера.

 

четвртак, 20. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије