Како се на точковима може упознати природа ваљевских планина

Природне лепоте Јабланика, Медведника и Повлена откривали су протеклог викенда љубитељи мотоцикала и квадова. Већ 15 година породица Илић, из Ваљева, организује ову крос аванутуру, и из другачије перпесктиве указује на туристички потенцијал ваљевских планина.

Нетакнуте шуме, пропланке и јаруге откривало је око стотину возача крос-мотоцикала и квадова од Ваљева преко обронака Медведника и Јабланика до извора Повленске реке. Била је то стаза за почетак 15. ендуро хепенинга, у којем Ваљевац Немања Илић са породицом истрајава деценију и по.

“Солидарност, пре свега, значи, неће нико бити остављен негде. И лепо дружење и да што више младих склонимо с улице да иду овако куда и ми”, наводи Немања Илић, организатор ендуро кроса.

“Морамо прво добро обележити руте да се људи не би изгубили. Правимо класе, А, Б и Ц у зависности од спремности. Ц класа је нека турист вожња, а А и Б већ су озбиљније доста”, наглашава Јагода Илић, из Ваљева.

Авантура је настављена наредног дана у Подгорини, на Бобији. Заљубљеници у вожњу кроз дивљу природу упознају на овај начин најскривеније крајеве у Србији. Притом негују одговаран однос према природи и другови су на друму.

“Пре свега дружење”, истиче Владимир Марковић, из Трстеника. Додаје: “Мало адреналин, безбедност је стварно на првом месту. Још увек нисам чуо да се ишта десило без обзира како сад све ово изгледа. Топла препорука да се овако нешто проба”.

Мото-крос воле деца, млади и ветерани. То даје посебну драж њиховим окупљањима.

“Знате, мени је отац то купио, мајка се буни, али шта ће”, рекла је Сара Димитријевић, из Обреновца, показујући на мотор.

“Наш отац је купио три хектара, ту ћемо да правимо стазу за вежбање”, каже Андреј Илић, из Ваљева.

“Водим углавном те групе, организације, тако кад се возимо. Познајем сваку стазу, сваки терен овде. Шта да вам кажем, наши терени су прелепи”, наглашава Горан Тадић, из Ваљева.

Има мештана ваљевских планинских села, који не разумеју овај спорт и начин да се откривају не тако приступачне природне лепоте. Због тога неко поскида маркере на стазама, што је додатни изазов за авантуристе на мотоциклима и кавдовима.

среда, 19. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије