У Параћину - учионица у природи

Удружење ЕКОС у Параћину и предавачи Завода за заштиту природе Србије реализовали су са ђацима основних и средњих школа пројекат "Учионица у природи", који је подржало и Министарство просвете. У заштићеном подручју Врело Грзе препознавали су лековито биље и правили хербаријуме.

После предавања са папиром у рукама и сликама лековитог биља ученици из Параћина, крећу у потрагу. Ваља пронаћи биљке за хербаријум, али их и правилно убрати како би могле и даље да расту.

“Имам камилицу, мислим да ово је зова, и имам ови љубичасти цветићи”, показује ученик. Девојчица додаје: “Нашли смо горски јавор, нашли смо зову, онда маслачак, белу раду”.

“Није било тешко да их пронађем, лако је било само сам ишао и препознавао друге”, наглашава дечак.

Миљана Табашевић, из Завода за заштиту природе Србије истиче: “Битно је да знамо што чупамо, да не чупамо све што нам се свиди јер постоје многе биљке које су ретке и угрожене”.

Учионица у природи је много забавнија, а и градиво се лакше савладава.

“Радимо у оквиру наставе еколошку секцију тако да већ имају нека предзнања за ову причу данашњу, али видим да увек показују интересовање кад је час ван учионице”, наводи Јован Стевановић, учитељ ОШ „Радоје Домановић" из Параћина.

Трећи пут организује се еколошка радионица на врелу Грзе где је заштићено подручје треће категорије. Место је карактеристично по истицању подземних крашких вода које умногоме доприносе и биолошкој разноврсности овог краја. Хербаријум који се прави користиће и наредне генерације ђака.

“Надамо се да ће они даље наставити да допуњавају овај хербар и да ћемо тиме добити значајне информације о биљним врстама које се налазе на овом локалитету”, рекла је Наташа Панић, из Завода за заштиту природе Србије.

Анђелка Милановић, заступница ЕКОС-а каже да се веома слабо овакве теме провлаче кроз наставне програме и планове тако да је то прилика да деца директно у контакту са природом увиде о ком се богатству ради”.

У пројекат „Учионица у природи" укључено је 90 наставника и 140 ученика из Параћина. Уз хербаријуме и албуме биљака заштићеног подручја, циљеви пројекта су и јачање знања о важности очувања природе и развој еколошки одговорног понашања младих.

среда, 19. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије