Нови простор за лесковачко удружење које седам година помаже деци са потешкоћама у развоју

Удружење "Партнерски за образовање" у Лесковцу, које пружа подршку деци са потешкоћама у развоју, седми рођендан обележило у новом, савремено опремљеном простору. Кућа вештина на новој адреси сада је доступна и деци у инвалидским колицима.

За 12-огодишњег Лазара који болује од церебралне парализе више нема непремостивих степеница на путу до омиљеног одредишта, куће вештина. Долази са пратиоцем два пута недељно на физикалну терапију.

"Волим овде да долазим. Лепо ми је и значи ми ово што вежбам", каже Лазар Богдановић, из Лесковца.

"Овај нови простор изузетно значи за децу која су везана за колица. Атмосфера у овом новом објекту је изузетна", наводи Божидар Павловић, лични пратилац.

Помак је видљив код Лазара и још 15-оро деце са којима Светлана зналачки, стрпљиво и предано ради. Њихови кораци су сигурнији на новом разбоју за проходавање.

"Омогућава да се боље увежбава вертикализација, баланс и равнотежа, ходање и стајање", истиче Светлана Црњаковић, физиотерапеут.

Корективне вежбе, неурофидбек терапија, психолошко саветовалиште, радионице. Стручњаци у кући вештина у Лесковцу велика су подршка деци са развојним проблемима, али и ослонац целој породици.

"Постоји случај где долази дете са дислалијом односно са поремећајем изговора, а такође и дека са којим радимо након можданог удара", каже Јелена Здравковић, логопед.

Кристина Трајковић, психолог додаје: "Такође смо ту и за родитеље и за целу породицу у оним ситуацијама које могу бити стресне за све чланове породице као што су на пример разводи или суочавање са хроничном болешћу код детета."

50-ак деце има личног пратиоца. У лесковачком Удружењу "Партнерски за образовање" очекују да њихов рад који је кључан буде у континуетиту и препознат као професија. Спремни су за нови пројекат:

"Где би заједно радили на осмишљавању програма за лица са инвалидитетом, а након пунолетства могли да допринесу и раду и да се интегришу у даљу заједницу", наглашава Зоран Илић, председник удружења "Партнерски за образовање" Лесковац.

Такав модел инклузивне заједнице требало би да пружи социјалну подршку и омогући запошљавање особа са инвалидитетом у области воћарства, баштованства, пекарства.

 

среда, 19. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије