У Крагујевцу нови студијски програм - руковалац опасним животињама

У Институту за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Крагујевцу од септембра ће се реализоваће нови кратки студијски програм "Руковалац дивљим животињама у специфичним условима". Полазници ће стећи знања и вештине за хватање и заштиту дивљих животиња у ситуацијама када је потребно хитно реаговање. Иначе, ово је први студијски програм ове врсте у Србији.

Змије се све ћешће појављују у градовима, и то најчешће у пролеће. Људи их се плаше, али стручњаци кажу да се змија много више плаши човека. И творови и ласице појављују се у урбаним срединама па су потребни оспособљени људи који би ухватили и збринули строго заштићене дивље врсте и безбедно их вратили у природна станишта. Због тога су крагујевачки биолози дошли на ову идеју.

“Да се оснује тај кратак студијски програм који би трајао практично један семестар до првог септембра где би смо ми пружили знање и обуку људима који су заинтересовани да се баве овим послом”, објашњава проф. др Ратко Ајтић, из Института за биологију и екологију Крагујевац.

Доц. др Филип Вукајловић, из Института за биологију и екологију у Крагујевцу истиче да полазници прво треба да се упознају са биологијом тих врста. “Једноставно да упознају њихову личну карту, да се зна како они живе, када представљају опасност, да се страх савлада да се животиње ухвате на безбедан начин и да се са њима рукује на одређен адекватан законски прописан начин”.

Ова 2 професора учиће будуће студенте о кичмењацима и бескичмењацима на студијском програму - Руковалац дивљим животињама у специфичним условима. Обука ће трајати три месеца, а ове године биће места за 20 полазника.

“Управо је конципиран конкурс и биће објављен у наредном периоду, биће дуже време расписан и сви заинтересовани ће имати довољно времена да се јаве и припреме документацију”, рекао је проф. др Милан Станковић Управник Института за биологију и екологију из Крагујевца.

У Србији не постоји адекватна служба која запошљава особе оспособљене за обављање ових, некада веома одговорних, задатака. Тренутно, тиме се делимично бави Зоохигијена, и углавном се ангажују за врсте које нису у категорији дивљих и отровних.

“Оно што је мени логично је да у Јавно комуналним предузећима лица која већ раде на пословима зоохигијене добију неки додатни сертификат који ми дајемо када прођу тај курс, а видим да има интересовања и од приватних лица неко ко често борави у природи неко ко воли природу и животиње”, наводи проф. др Марија Станић, деканица Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Полазници ће након обуке добити акредитовани сертификат, који им може помоћи да брже и лакше пронађу посао.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару