Ко контролише исправност аутобуса којима ученици иду на екскурзије

На мотору аутобуса који је јуче превозио основце са Копаоника у Младеновац избио је пожар. На срећу, нико није повређен, а деца су убрзо другим аутобусом наставила путовање. Ипак, поново се поставља питање - ко и како контролише исправност аутобуса, и могу ли контроле да предупреде овакве ситуације.

Прво се јавио дим у моторском делу, на филтеру за издувне гасoве. Потом и отоврени пламен. Тежих последица, на срећу није било, али се одмах поставило питање - да ли је аутобус био исправан. Последњу контролу обавила је полиција, коју је организатор морао да обавести најкасније 48 сати пре поласка на пут.

“Контролу возача и возила вршили су полицијски службеници полицијске станице у Младеновцу одакле је отпочео превоз. Пре самог отпочињања превоза, на месту одакле се креће на пут или на екскурзије врши се контрола и возача и возила, по стриктним правилима”, објашњава Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције.

Правила су дефинсана у Правилнику о начину обављања организованог превоза деце. Између осталог, да возач има уредан лекарски преглед, возило сву неопходну опрему, свако седиште, исправан сигурносни појас. Аутобус мора имати и потврду о техничкој исправности не старију од 30 дана, коју издају овлашћене фирме за технички преглед.

“Технички преглед за превоз деце се врши исто као када радимо редован годишњи и редован шестомесечни преглед, с тим што смо, наравно, посебно осетљиви када су деца у питању и трудимо се да то све буде максимално коректно”, каже Јован Здравковић, контролор на техничком прегледу у Краљеву.

И јесте у случају највећег броја аутобуса који дођу на линију овог краљевачког техничког прегледа. Али ни та контрола, кажу, није свемогућа.

“Наши путеви су у мало лошијем стању него у неким другим европским земљама тако да неки кварови могу да се догоде у току пута. Значи не може све да се предвиди”, каже Јован Здравковић, контролор на техничком прегледу у Краљеву.

Ни кварови на издувним системима, кажу упућени, не откривају се увек. Пожаре неретко изазову и неисправне електроинталације, а њих је готово немогуће у потпуности проверити приликом техничког прегледа.

четвртак, 20. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије