Невеме у Бачкој нанело велику штету пољопривредним културама

Невреме праћено градом које је захватило територије општина Бачка Паланка, Бачки Петровац и Темерин нанело је штету пољопривредним културама. У атару општине Темерин страдале су у већој мери ратарске, а у селу Сириг град је оштетио посебно осетљиве усеве лук и пасуљ. Надлежни апелују и да се више пажње посвети осигурању усева.

На први поглед изгледа као да није било штете, али пажљивијим прегледом примећује се да је сваки струк лука оштећен градом. Синиша Арсић, пољопривредник из Сирига који на једном делу атара има десетак хектара под луком и пасуљом мора да предузме хитне мере заштите, иначе ће лишће и стабло почети да трули.

"И сад почетак њиве није толико добио, колико је добило од половине на доле. Имамо јако велики проблем, изломио му је доста листове, направио је штету велику. Сад прскамо пробаћемо да излечимо и да извучемо. Има наде да се опорави, сад имамо честа прскања", каже Синиша Арсић, пољопривредник из Сирига.

Сем поврћа страдали су и ратарски усеви у околини Темерина. Тек сазрели јечам или пшеница уместо да ових дана буду пожњевени уз просечне приносе од око пет тона по хектару, претрпели су оштећења класа. Лед је просуо сазрела зрна по земљи.

"Па жито је 30 до 40 посто пао семена, а за кукуруз ће да се опорави. Неће бити толики рода како би требало да буде. Осамнаест милиметрара пало, али и лед је био јако пуно је било леда”, наводи Роберт Сабо из Темерина и додаје да је невреме трајало око сат времена.

Најављено је из покрајинске Владе да ће комисије за процену најпре утврдити висину штете. Према првим подацима најтеже је у Бачком Петровцу где је захвцаћена половина атара, а у селу Гложан је градоносни облак оштетио усеве на скоро 2.800 хектара.

четвртак, 20. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије