Смедерево: 83 године од експлозије у тврђави

У Смедереву су обележене 83 године од најтрагичнијег догадјаја у историји овог града. 5. јуна 1941. године у 14 часова и 14 минута у Смедеревској тврђави догодила се разорна експлозија, која је однела бројне животе. Последице експлозије виде се и данас.

Тог 5.јуна 1941.године, због пијачног дана, у граду је било више људи него иначе. Воз пун ђака који су дошли по сведочанства, у том тренутку налазио се на станици, као и чланови ансамбла Новосадског позоришта, који су дошли по плату у седиште тадашње Дунавске бановине. Међу жртвама били су син и снаха Милана Недића, председника владе Србије за време немачке окупације, а тачан број жртава, до данас није утврђен. Грађани и потомци, сваког петог јуна, одају пошту страдалима.

"Моја фамилија је живела ту где је пала једна од бомба из тврђаве и нама је срушен кров куће и тада је страдала стрина. Неки људи су тражили кредите за обнове својих кућа, неки су добили безповратна средства, између осталих и моја бака", рекао је Никола Тасић, из Смедерева.

У експлозији, која се догодила највероватније због неадекватног складиштења муниције од стране немачке војске, порушено је или оштећено све у пречнику од неколико километара од смедеревске тврђаве. У самој тврђави је направљен кратер пречника 50 и дубине око 9 метара.

"Нису вођене детаљне евиденције, и узимајући у обзир размере експлозије, упоређујући их са немачким документима и каснијим евиденцијама, број страдалих свакако требало би тражити у опсегу од шест стотина до можда највише хиљаду и пет стотина страдалих, укључујући и мањи број немачких војника, али зато број рањених је досезао чак и до три хиљаде људи", истиче Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар Музеја у Смедереву. Додаје: „Треба напоменути такође да је готово две трећине свих јавних и приватних зграда било, што у потпуности, што делимично порушено. Зато и слободно кажемо да Смедерево након овог догађаја, дефинитивно није био исти град".

Сећање на страдале у петојунској експлозији се обележава сваке године, парастосом и полагањем венаца на Старом гробљу код Спомен - костурнице која је подигнута 1942. године, као и комеморативним окупљањем код споменика "5.јун".

субота, 22. јун 2024.
36° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?