Читај ми!

Како једно шабачко предузеће помаже особама са инвалидитетом?

Када је отворило своја врата, предузеће шабачког Каритаса за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, имало је само три запослене жене, а данас их је двадесетак. Хемијско чишћење, прање и пеглање веша за њих није само посао.

Јелена Булатовић била је корисник Дневног боравка шабачког Каритаса 4 године. После оснаживања и завршене обуке, спремна је за ново поглавље у животу.

“Била сам лишена пословне способности годину дана, први сам степен инвалидности, сада сам запослена и радим, радим зато што се боље осећам у друштву и што ми то прија, иначе, и финансијски ми значи”, каже Јелена Булатовић, пеглер.

У "Социјалној синергији" запослени раде у складу са својим могућностима.

“Огромно је задовољство радити са њима, пружити им одређене вештине, постићи квалитет, заиста, без претеривања, постижемо велике резултате, квалитет и њихова могућност да се интегришу је заиста велика радећи са нама”, наводи Милка Симић, координаторка и инструкторка "Социјалне Синергије".

Сви приходи и пројектна средства улажу се у развој предузећа.

“Била је велика храброст када је Каритас Шабац покренуо предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, мислим да смо успели да постигнемо два циља, то је да интегришемо особе са одредјеним проблемима, са друге стране, да постигнемо економски циљ, да предузеће буде одрживо. У овом тренутку, од 21 запослене особе, 13 је особа са инвалидитетом. Мислим да је значајно да особе које можда у једном тренутку нису за отворено тржиште рада имају могућност професионалне рехабилитације и да на један прилагодјен начин њима, стекну радно искуство и да на крају, пружају услуге које су врло добре за тржиште”, наводи Мирољуб Николић, директор шабачког Каритаса.

Међу признањима "Социјална синергије" посебно место има и национална награда за друштвено одговорно пословање "Ђорђе Вајферт", коју додељује Привредна комора Србије.

субота, 22. јун 2024.
36° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?