Млада сова се одомаћила у породици Бацић у Горњој Трепчи

Код породице Бацић у Доњој Трепчи код Чачка одомаћила се једна мала сова. Млада кукумавка заволела је све чланове нове породице, припитомила се и уместо на дрвету, увек је на нечијем рамену.

Несвакидашње пријатељство траје већ двадесетак дана. Од како је испала из гнезда ова совица, од људи који су јој притекли у помоћ, се не одваја.

“Где год ми ту и она. У пластеник одем да копам кромпир она овако стоји ми на леђа док ја копам она и даље мало се спусти па опет. Или је код мене или код супруга или код сина. Нон стоп тако”, наводи Перса Бацић, из Доње Трепче код Чачка.

Соња се одомаћила у породици Бацић. И они су је заволели, али знају да заједнички живот није решење. Зато упорно покушавају да младу сову врате у природу.

“И на дрво и на кров пошто наша кућа доста и висока и ту јој се и мајка врти али ма какви она нема шансе она пре стигне доле на врата него ја што сиђем са спрата она је већ сишла доле пре мене”, додаје Перса.


Искусни познаваоци птица подсећају да у кућним условима сове тешко може да опстану, па саветују стручан надзор.

“То се дешава у периоду гнеждења оне нису довољно ојачале да могу самостално да лете на дуже стазе, падну на тло, да ту птицу подигну на највишу грану ван домета паса и мачака. Ако је повређена ако има повређено крило да је однесу код ветеринара”, истиче Зоран Рајичић, удружење ''Сове на опрезу''.

Мајка и још 2 члана породице ове кукумавке виђају се у непосредној близини куће Бацића који се надају да ће им се и Соња ускоро придружити.

“Борим се како умем и знам да је отхраним али ипак природа је природа али мало док она порасте док она мало ојача па после ће ваљда и сама природа своје ради ваљда ће отићи”, закључује Перса Бацић.

Док не оде својим путем Соња се у Доњој Трепчи забавља. Када жели да уђе у кућу уредно чека да јој отворе врата, а у дворишту јој не сметају ни друге домаће животиње.

субота, 22. јун 2024.
37° C

Коментари

Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после