Стакленик за мирисно биље у специјалној школи у Врању

Удружење младих "Ће си бидне" припремило је објекат који је постављен у дворишту специјалне школе "Вуле Антић" у Врању. У школу за основно и средње образовање уписано је 88 ученика. Стакленик у ком ће се садити мирисно биље, кажу стручњаци, помоћи ће деци у развоју.

Простор намењен ученицима за ароматерапију. У мирисном врту, како су назвали стакленик крај школске зграде, биће посађено биље, на специфичан начин.

"Камена вуна у облику плоче, на полице се ставља, и у тој каменој вуни се засади биље и биље расте из камене вуне. Није потребна земља, нормално, ту иде мало и прехрана", објашњава Небојша Цветковић, директор Специјалне школе "Вуле Антић" у Врању.

"Имамо децу са аутизмом, и децу са другим сметњама у развоју, и децу са оштећеном интелигенцијом, мислим да ће овај сензорни врт односно мирисна башта бити од велике користи зато што ће служити деци за опуштање", наводи Миљана Јовановска, дефектолошкиња у Специјалној школи "Вуле Антић" у Врању.

Школу за основно и средње образовање "Вуле Антић" похађа 76 ученика, док кућну наставу има 12-оро деце. Како би им помогли у психомоторном развоју колектив школе и удружење младих направили су овај стакленик, и оближњи моторни полигон.

Милан Зафировић, члан удружења "Ће си бидне" из Врања истиче: "Ми као удружење бисмо волели да имамо сарадњу са локалном самоуправом, локалним фирмама, такође да позовемо сваког појединца који је вољан да се прикључи, ако има идеје."

"Направили смо целокупну громобранску мрежу око целе школе, тај цео прстен, и средили то. Са друге стране, кров није обнављан откако је отворена школа и један део је потпуно реконструисан“, рекао је Ненад Ђорђевић, већник града Врања задужен за спорт и омладину.

У једном одељењу првог разреда је 6-оро ученика, у зависности од потреба детета, настави присуствује и пратилац или родитељ. Управа школе има у плану и изградњу играонице.

субота, 22. јун 2024.
37° C

Коментари

Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после