Шта су показала антрополошка истраживања лобања узиданих у Ћеле кулу

У оквиру пројекта "Ново лице Ћеле куле", током којег ће се, на основу антрополошке анализе лобања, радити дигитална фацијална реконструкција да би се добио изглед чегарских јунака, презентовани су резултати антрополошких истраживања лобања. Реч је о пројекту у који су се, про боно, укључили научници из више дисциплина, а средства за истраживања прикупљају се путем јавне кампање, од донација грађана и компанија.

Како бисмо сазнали како су изгледали и како су живели чегарски јунаци чије се лобање налазе на Ћеле кули, мултидисциплинарни тим домаћих и страних научника урадио је антрополошку анализу сачуваних лобања. Томе је претходило снимање лобања најсавременијом опремом и затим обрада добијених података у лабораторијама у иностранству. Утврђено је да су сви били мушког пола, што је очекивано. Око трећина њих била је наухрањена или имала неку другу болест, било је и доста сродника међу њима.

“Оно што није очекивано, нема пуно периморталних повреда, то су повреде које су настале у току битке, које смо могли да очекујемо. Поготово оно што је занимљиво да нема превише трагова декапитације која је такође очекивана с обзиром да су, према историјским сазнањима, главе биле одсецане. Најмлађа индивидуа је имала само 11 година”, наводи др Наташа Шаркић, физички антрополог.

“Када смо истраживали те лобање дошли смо до тога да када се ради фотограметрија, дакле добијемо само предњи део лица, тако да оно што је иза, узидано у сам малтер, не можемо да допремо до тога, али постоје начини како се то решава дигиталном реконструкцијом, само што то изискује додатно време. То су највећи иизазови везани за реконструкцију лица”, објашњава Милан Симоновић, политиколог, координатор пројекта.

Весна Црноглавац, директор Народног музеја у Ниш истиче да је Ћеле кула најпосећенији споменик у Нишу и један од најпосећенијих у Србији. „То је споменик наше националне историје и велика је посећеност. Само прошле године посетило га је више од 60 хиљада људи”, додаје Весна.

Што се тиче лобање Стевана Синђелића, око које се воде полемике у јавности - да ли је заиста реч о лобањи војсковође или је грешком замењена, одговор науке није прецизан, али каже да би могла бити - утврђено је да старост одговара, да је глава одсечена, а то што лобања није разнета експлозијом такође је могуће уколико је у буре барута пуцао са веће удаљености него што се сматра.

У следећој фази, до краја године, биће урађена дигитална реконструкција лица.

четвртак, 27. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару