Читај ми!

Ко је био Златан Дудов

Један од пионира немачке кинематографије, редитељ Златан Дудов, рођен је овде у делу града који се зове Строшена чешма. Светску славу стекао је у Берлину и Паризу. Недавно је изложбом и промоцијом књига обележено 120 година од рођења и 60 година од смрти великог редитеља о коме се, нажалост, још увек мало зна.

Први филм Златана Дудова „Гладни стомаци" настао је после десетогодишње сарадње са Фрицом Лангом. По оцени критике спада међу 100 најбољих остварења светске кинематографије. Режију приче о бескућницима у Берлину, поверава му Бертолд Брехт.

“Он је представник једне ретке катогорије стваралаца који траже могућности да промене свет и предлажу решења да га учине бољим. Сада из наше перспективе његове идеје можда делују наивно, али оне су биле искрене и адекватне времену у коме је живео. Он је ујединио највеће домете совјетске кинематографије с почетка 20. века и Брехтову традицију у литератури, односно театру. То га је чинило различитим од осталих и представљао је узор наредним генерацијама редитеља. Имао је и велики утицај на редитеље у Латинској Америци који су се борили против империјализма и желели да промене свет”, наводи др Александар Донев, аутор књиге о Дудову.

А у другом покушају да га промени, зауставили су га нацисти. Дудов бежи из Берлина, па је његов филм „Мехурићи од сапунице" премијерно приказан у Паризу.

“Његови филмови су забрањени и пре доласка Хитлера на власт заједно са совјетским филмовима оног времена. Имао је проблеме са цензорима, па је тако његов први филм "Гладни стомаци" два месеца чекао одобрење за емитовање. Истина је да је упркос забранама, добио понуду да ради у нацистичкој кинематографији. Они су високо ценили његове способности. Међутим, Дудов није желео да прави компромисе”, објашњава др Александар Донев, аутор књиге о Дудову.

Дудов се у Берлин вратио после рата, покренуо филмску индустрију Источне Немачке и посветио се раду са студентима. У родни Димитровград Златан није више долазио. Новинар Петар Виденов је 2015. године снимио први документарни филм о животу и делу Златана Дудова.

“Име Златан Дудов је златно име, тако да треба да буде овековечено на прикладан начин и да будуће генерације, млада поколења знају ко је био Златан Дудов”, сматра Петар Виденов, уредник портала „ФАР".

Иако се данас много говори и пише о Дудову, иницијативе да добије улицу или музеј у родном граду нису уродиле плодом.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије