Људи са тромеђе: Ко су и одакле су Шопи, творци чувене шопске салате

Ретко ко не зна шта може да се направи од следећих састојака - парадајз, паприка, црни лук, краставац и овчији сир. Када све ово исецкате и добро помешате, добијате шопску салату. А ко су творци ове чувене салате?

Ко су Шопи? Питање које до данас није добило одговор. Према Јовану Цвијићу, Шоплук је територија која обухвата југоисточну Србију, западну Бугарску и источну Македонију. Испреплетаност наслеђа, историјски усуди, као да су Шопе бацили у запећак.

“1879. године на тија крај је повучена граница између Србију и Бугарску и дошло је до етничке, националне поделе. И браћа рођена од једну мајку, од једног оца, говоре исти језик, славе исте славе, тија што су отишли у Бугарску су Бугари, онија што су остали у Србију су Срби, а браћа рођена. То је ситуација у наш крај, јер границе су поставиле велике силе, баш их брига за нас”, рекао је Цветко Иванов, публициста.

Шопе је најлакше препознати по говору. Они орате и сваког разбирају, њих само они сами.

Елизабета Георгијев, писац за децу и лингвиста истиче: „Ако си оратимо, че се поубаво разберемо, бар у душу кво ни лежи. Богатство је овај локални говор и срећа, што људи који су благословени да живе у овим крајевима. Људи који овде живе су, пре свега, добри и орате сас душу”

“Немогуће је ставити границу између 2 језика која су слична по пореклу, српски и бугарски су јужнословенски језици. На додиру тих језика постоје прелазни говори и с једне и с друге стране границе. Тако да постоје прелази и претакања различитих карактеристика”, наглашава Татјана Трајковић, професор дијалектологије на Филолошком факултету у Нишу.

За Шопе кажу да су ненаметљиви, а свој таленат су највише дали кроз музику, приповедање и чување наслеђа.

“Шопе многи омаловажавају, али они су добордушни људи, човеци који обичају стоку, народ, весељаци су, имају убаве дреје”, додаје Цветко Иванов, публициста.

Ко су Шопи и данас је отворено питање. Мишљења су подељена, али оно у чему се сви слажу, то је да на овом простору живе једноставни људи, благе нарави, изузетно даровити и веома гостољубиви. И тога се увек сетите, кад год поједете шопску салату.

 


 

 

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије