Шта значи живот близу границе

Живот у близини границе није био сваки пут лак, има својих предности али и мана. Статистика је и овде неумољива. Све је мање становника, а млади се ретко враћају после школовања. Према последњем попису у Димитровграду је 20 одсто становника мање, а већину чине припадници бугарске националне мањине.

Лепа слика плеса за Европу у центру Димитровграда, али чини је тек нешто више од 100 ученика завршних година - 8. разреда основне и матураната средње школе. То што се образују на српском и бугарском језику за њих је предност.

“Прво да завршимо средњу школу, а затим већина из моје генерације иде у Софију, зато што прво је ближе а друго нека већа перспектива диплома је призната свуда”, каже матуранткиња Хелена Стојанов.

Хелена је једна од 43 матураната од укупно 159 ђака у гимназији. Председник општине Владица Димитров каже да овај податак показује да су предности у исто време и мане.

“Наиме, деца имају могућност да студирају у Републици Бугарској кад кажем већина онда мислим на 90 посто деце која заврши средњу школу своје даље школовање наставља у републици Бугарској, али нам се не враћају”, каже Владица Димитров, председник општине Димитровград.

Ипак, град се пуни викендом када долазе туристи из Бугарске од чега живе и бројне услужне делатности. Од наплате таксе на граничном прелазу Градина живи и општински буџет.

“Јавно предузеће Комунлац које и највише користи од те услуге управо град одржава овако како видите чистим, свима је достављена вода, практично сваки становник Димитровграда има канализацију и мислим да смо најјефтинији по пружању тих услуга”, каже Владица Димитров, председник општине Димитровград.

Већина становника има своје баште, нарочито старији, каже Обрен Глигоријевић и објашњава зашто многи пензионера имају изузетно мале панзије.

“То је највероватније резултат тога што нам је мање више привреда у то време када су пензионери стекли своје пензионерске дане била врло лоша”, наводи Обрен Глигоријевић, пензионер.

Фабрике су одавно затворене, нових готово да нема. Због посла свакодневно границу прелази више од 700 људи.

“Живети поред границе у миру није апсолутно проблематично предност је велика због близине великог центра због могућности проналажења посла”, каже Мирослав Иванов, радник у Бугарској.

“Мане су само путовање до радног места, јер ту постоји граница која у летњим месецима је јако прометна и треба по неколико сати да се стигне до посла”, наводи Небојша Иванов, радник у Бугарској.

Србија подржава отварање алтернативног прелаза, али се проблем споро решава са суседима. Димитров истиче садашње добре односе између две државе, ипак подсећа да кроз историју није увек било тако.

“Мана су управо лоши односи између Бугарске и Србије - то је нешто што се надам да је далеко иза нас и да се никад неће поновити”, каже Владица Димитров, председник општине Димитровград.

Млади којима је више до будућности о свом граду кажу.

“Једно јако лепо и мирно место за одрастање. Зато што је мали град свако сваког познаје нема страха”, каже Хелена Стојанов, матуранткиња.

Граница је појам који означава линију раздвајања. Овај град је својим постојањем доказао да може да буде место спајања.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије