Чиме је изложба слика "Пут за југ" нишке уметнице привукла велику пажњу Лесковчана

Паприке на 100 начина омиљене су и неизоставне на трпези на југу земље. Више од тога значе Наташи Дејановић Димитријевић, сликарки и професорки на Академији "Јужна Србија". Њена изложба "Пут за југ" у лесковачком Културном центру посебно је привукла пажњу публике.

Југ јој је у срцу. Рођена је у сликарској породици у Врању, ради у Лесковцу, живи у Нишу. Душу, укусе, мирисе, лепоте југа земље Наташа Дејановић Димитријевић осликава на платну, малтеру, папиру, дрвеној подлози. У рамовима доминира паприка већ четврт века.

"За мене нешто више од мотива, теме, симбола рекла бих феномен који се среће овде првенствено у Лесковцу,а затим у Врању, Нишу, околини. Велико поштовање према једном да кажем сасвим обичном свакодневном мотиву, а ето мени инспирација већ пуних 25 година”, каже др Наташа Дејановић Димитријевић, сликарка и професор Академија Јужна Србија.

Уз паприке које буде чула и окупљају породицу када се беру, пеку, нижу, ту су и софра, стари сокаци, куће, Власинско језеро. Наташа истражује и на необичан начин спаја различите технике.

"Кад почнем да сликам слику недостаје ми мозаик и тај камен природни материјал, обрада, цела та процедура, тај процес израде мозаика. И онда сам ја дошла на идеју да у исто време сликам и радим мозаик", наводи др Наташа Дејановић Димитријевић.

Доброта, љубав, духовност, топлина посебна јужњачка прожимају се у Наташиним делима, али и у њеном, преданом раду са студентима, будућим васпитачима на Академији "Јужна Србија".

Јана Стаменковић, студенткиња друге године Академија јужна Србија истиче да је ликовна култура веома важна, како за децу тако и за будуће васпитаче, јер нас учи да препознамо дечје емоције."

"Од малена сам имала интересовање за цртање. Захваљујући Академији, професорки Наташи сам своје зање усавршила”, наглашава Теа Манојловић, студенткиња друге године Академија "Јужна Србија".

"Уче кроз предмете које ја предајем како прићи деци и како са децом развити, пробудити ту љубав према уметности. Да деца буду креативна", рекла је др Наташа Дејановић Димитријевић, сликарка и професорка на Академији "Јужна Србија“.

Наташино стваралаштво овенчано је многобројним наградама. Надахнуто спрема нови циклус о манастирима и научни рад за велики међународни скуп у октобру о предшколском образовању у Прохору Пчињском.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару