Читај ми!

Крушевац: Нутрициониста са средњошколцима о правилној исхрани

Гојазност је медицински проблем који је достигао епидемијске размере. Процне су да ће за десет година половина светског становништва бити у категорији гојазних или људи са прекомерном тежином, а да ће деца бити најугроженија. Пораст броја младих са вишком телесне тежине из године у годину бежели се и у Крушевцу.

О митовима и заблудама о правилној исхрани, животним навикама и грешкама које најчешће чине на радионици у Клубу за младе са крушевачким средњошколцима разговарају нутриционисти.

“Кад сам у школи једем пљескавице, грицкалице, то што одемо да купимо”, каже један дечак, а други додаје: “Покушавам сваки пут кад могу да се храним здраво, али наравно да увек код школе има то да се купи нездраво све тако да увек деца купују то нездраво."

Са жељом да достигну идеал лепоте који саврени трендови доносе млади неретко прибегавају дијетама са интернета, несвесни последица по здравље .

"Адолесценти мушке популације користе више протеина него што је дозвољено, а наши бубрези нису у стању да толико аминокиселина синтетишу из протеина па се онда јављају здравствени проблеми. А код девојака, да би губиле на тежини, изгладњују се па чак долази и до анорексије, код девојака а не признају да имају тај проблем", наводи Биљана Живковић, нутрициониста Дома здравља Крушевац.

Брза храна, грицкалице, енергетска и газирана пића уз мањак физичке активности најбржи су пут ка вишку килограма, са којим се, показују систематски прегледи, бори све већи број младих Крушевљана.

"Поредимо 2019. са 2023. годином па је тај проценат гојазне деце, пре свега средњошколског узраста био 6 одсто сада је 9 одсто, када су у питању дечаци, када су у питању девојчице тај проценат је нешто нижи. Прекомерно гојазне деце је знатно више, свако отприлике пето дете има прекомерну телесну тежину", каже др Гордана Алексић, начелница Службе за здравствену заштиту деце и омладине Крушевац.

Гојазност није само естетски већ првенствено здравствени проблем који се споро решава због чега је подршка породице и пријатеља веома важна, а физичка активност неопходна уз јачање свести о правилној исхрани.

среда, 19. јун 2024.
36° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије