Читај ми!

У Вршцу - премијера "Коштана, сан, ерос, грех"

У вршачком Народном позоришту Стерија синоћ је премијерно изведена представа „Коштана - сан - ерос - грех”, према антлогијском делу Борисава Станковића, у режији искусног Владимира Лазића. Велики спектакл са више од 30 извођача на сцени и ван ње, уприличен је поводом обележавања 100 година једне од најпознатијих Бориних драма.

Коштана се на вршачку позоришну сцену вратила након 34 године. Ова, можда и најуспешнија драма Боре Станковића, која уједно представља и једно од најомиљенијих дела српске драматургије, синоћ је добила ново сценско уобличење на сцени вршачкој позоришној сцени.

“О њој се углавном говори као о роматичарској мелодрами, комаду са певањем и играњем - али се мање говори о судбини жене. Ово је јесте проблем уопште у једном патријархату и проблем једне девојке, проблем њене мајке и проблем тог женског света који је у сваком слуачју инфериоран, а где мушки принципи итекако доминирају. Ово је једна, условно речена - феминистичка представа”, каже редитељ Владимир Лазић.

Ова драма Боре Станковића једна је од најизвођенијих позоришних остварења, а није била на репертоарима само онда када није имао ко да игра Коштану. Редитељска поставка Владимира Лазића је шесто тумачење у НП Стерија, а глумица Јована Божић осма вршачка Коштана

“Свако жели да некад заигра Коштану, а мени се посерћило да у мојој матичној кући у позоришту Стерија имам прилику да радим овако једно велико дело. Једно потпуно ново читање, једна огољена Коштана од свих неких вишкова, тако волимо ми глимци да кажемо, огољена у потпуности и приказана у пуној својој слободи”, наводи глумица Јована Божић.

Улогу Миткета тумачи вршачки глумац Иван Ђорђевић.

“Играти Миткета за мене је исто као играти Хамлета, склопиле су се коцкице да је ова представа могла да се стави на репертоар, десило се да имамо поделу за то имамо сјајну сарадњу са КУД -ом “Лаза Нанчић”. И ето - изађе представа. Овде у овој нашој представи само онај вишак је избачен, а остављена суштина, срж свега тога, да савремени гледалац или читалац ово може да доживи”, наводи глумац Иван Ђорђевић.

Прича о лепој Ромкињи предивног гласа и стаса, и данас новим генерацијама, као и ранијима, измамљује аплаузе. Зато не чуди што је у вршачком позоришту премијерно изведена пред дупке пуном салом, а тражила се и карта више.

Реприза је на репертоару 7.јуна.

среда, 19. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије