Зашто су здравствени прегледи неопходна улазница у свет рекреативног и професионалног спорта

Синоћ је у болници у Панчеву преминуо једанаестогодишњи дечак коме је позлило на тренингу. Обдукцијом ће бити утврђен узрок смрти. Овај трагични догађај је повод за разговор о важности превенције и редовних систематских прегледа.

Са др Зораном Ђурђевим, специјалистом спортске медицине из  Дома здравља у Панчеву разговарала је Даница Јовановић.

"Систематски прегледи су саставни део бављења спортом, односно на систематским прегледима могу су открити потенцијални поремећаји здравља да се открију, нарочито код деце која се први пут укључују у неку спортски клуб. По закону о спорту који препознаје потребу и практично намеће обавезу спортским удружењима, спортским екипама да долазе два пута годишње на систематске прегледе и тачно одређује метадологију тих систематских прегледа у сврху што ранијег откривања неких деформитета, болести које су инкупативне за бављење одређеним спортом", наводи др Зоран Ђурђев и истиче  да спортска медицина не служи да би некоме забранила да се бави спортом, "него баш уколико постоји неки проблем да укаже на могућност бављења спортском активношћу која се може обављати и поред неког проблема које дете или рекреативац има."

Др Ђурђев каже да се не дешава често да открива, да неко не може да се бави спортом, али да се то дешава.

"Шећерна болест је таква врста болести која се углавном открива случајно и тога има најчешће, три акутне леукемије сам у својој каријери сам открио, више деформитета један никсон на срцу, а то је бенигни тумор који се налази у срчаној шупљини, тако да у принципу све је то један од доказа сврхе систематских прегледа. Не сваетујемо бављење спортом уколико су деформитети такви да постоји немогућност бављења неким спортом и уколико постоје неке срчане тегобе, повишен пристисак , али све је то индивидуално од особе до особе", наводи др Ђурђев.

 

среда, 19. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије